Uğur Böceği

Uğur Böceği

“Ahi gitmiş vahi kalmış”

“Ahi gitmiş vahi kalmış”

Ahilik Anadolu’nun en önemli esnaf birliğidir. Ahilik esnaflığın manevi anayasasıdır. Ahilik esnaflığın etiği, yakışığı, huzurudur. Ahilik müşterinin kendinden emin olduğu ölçüde, tartıda hilenin yapılmadığı; işin usulüne uygun yapıldığının teminatıdır.

Müşterinin işyerinde güler yüzle karşılandığı, ister bir şey alsın isterse almasın yine aynı güler yüzle uğurlandığı sistemdir.

Ahilik mesleki eğitimin ocağıdır. Sosyal yardımlaşmayı, paylaşmayı, birlik olmayı, sevgiyi ve saygıyı öğretir. Ahilik ekmeğe ve emeğe saygı demektir. Ustalık ve çıraklık makamını oluştururken; bilgi, beceri ve aklı ön plana koyar. Bireysel akıl, müşterek aklı besler. Daha güzelini daha iyisini yapmak için mesleki eğitimi geliştirerek şimdiki AR-GE’yi oluşturur. Toplumsal birlikteliği, büyüğe, ustaya saygıyı, küçüklere sevgi ve sempatiyle yaklaşmayı öğretirken iş ahlakını en üst seviyeye taşır.

Ahilik; Ben Olmayı Değil, Biz Olmayı Öğretir” Peygamber efendimiz Hz. Muhammed s.a.s. bir hadisinde dediği gibi “Komşusu Açken Kendisi Tok Yatan Bizden Değildir” ilkesini düstur edinmiştir.

Ahilik fakir fukarayı da gözetir. Herkesin bildiği üzere müşterisine ‘’Ben Siftah Ettim. Komşum Siftah Etmedi, Diyebilen Zihniyet, Ahiliğin Ta Kendisidir.

Peygamber efendimizin bir hadisinde “Ticaret Yapın Çünkü Rızkın Onda Dokuzu Ticarettedir” demiştir. Ticareti hakkıyla yapanlar gerçekten ahidir. Yok; ticareti bir fırsat bilen, Dolar’ın, Euro’nun fiyatı arttı diyerek gereğinden fazla zam yapanlar, müşterisine gerekli saygıyı göstermeyenler, İki tane gömleği müşterisine gösterdikten sonra üçüncü gömleği müşterinin önüne koyarken surat asanlar, 5 liralık malı 15 liraya satmaya çalışanlar olabilir.

Kısacası etik olmayan tavır sergileyen Ahilik prensiplerini hiçe sayan ticaret erbaplarının “Ahi Gitmiş; Vahi Kalmıştır.”

Ne mutlu Ahilik prensiplerine uygun ticaret yapana, ne mutlu onların müşterilerine, ne mutlu bizlere! Ahilik prensiplerine yerine getiren esnafımızın ve halkımızın Ahilik haftasını canı gönülden kutluyorum.

Ahiliği gereğince yapmayanların mı? Onlara ne deyim ya! “Onların Ahi Gitmiş Vahi Kalmış”…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Böceği Arşivi