Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Ahirette on yere hazırlık

Ahirette on yere hazırlık

"Bir kimse, Peygamber Efendimize (S.A.V.) gelerek: -İzin ver yâ Resulallah, ölümümü temenni edeyim. Peygamber Efendimiz (S.A.V.):-Ölüm öyle bir şeydir ki onun için hazırlıklı ol! Yol uzun, azık ister. Ölümü temenni edenin on hediye hazırlaması lazım. O kimse sordu: Hediyeler kime yâ Resulallah? Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyurdu:

1-Azrail’in hediyesi. 2- Kabrin hediyesi Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçe yahut cehennem çukurlarından bir çukurdur." Tirmizî “Kabir, ahiret menzillerinden ilk menzildir. Eğer kişi ondan kurtulursa, artık ondan sonrası daha da kolay olur. Eğer ondan kurtulmazsa, ondan sonrası daha da sıkıntılı olur." Buyurmaktadır. Sevgili Peygamber Efendimiz.

3- Münker ve Nekir’in hediyesi. Meleklerin sorusuna cevap: “Resulüllah (asm) Buyurdular ki: “Kul kabre konulup da ondan ayrılınca –ki o, geri dönenlerin ayak seslerini işitir- kendisine ikimelek gelir. Onu oturtup:  “Muhammed (asm) denen kimse hakkında ne diyorsun?” diye sorarlar. Mümin kimse bu soruya: “Şehadet ederim ki, O, Allah’ın kulu ve elçisidir!” diye cevap verir. Ona: “Cehennemdeki yerine bak! Allah orayı cennette bir mekâna tebdil etti” denilir. (Adam bakar) her ikisinide görür. Allah da ona kabirden cennete bakan bir pencere açar.

Eğer ölen kâfir ve münafık ise (meleklerin sorusuna):

“Sorduğunuz zatı bilmiyorum bende herkesin söylediğini söylüyordum!”diye cevap verir. Kendisine:

“Anlamadın ve uymadın!” denilir. Sonra kulaklarının arasına demirden bir sopa ile vurulur. (Sopanın acısıyla) öyle bir çığlık atar ki, onu (insan ve cinlerden ibaret olan) iki ağırlık dışında ona yakın olan bütün (kulak sahipleri) işitir.” (Kütüb-i Sitte)

4- Mizanın hediyesi. “O gün (amelleri tartacak) terazi haktır, kimin (sevap)tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Kimin de (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar, ayetlerimizi inkar ettiklerinden dolayı kendilerini ziyana sokanlardır.” (A’raf, 7/8-9) Her türlü kötülükten koruyan namaz, hac, kesilen kurbanlar, infak takvalı olması sonunda, İyi amelleri yaptığı kötülüklerinden daha ağır gelen Allah c.c. rızasını mazhar olacağı, az gelenlerde cehenneme gireceği bildirilmektedir. Namaz yoksa müddesir suresinde sakar cehennemine hesap vermeden girileceği veya namaz varsa kötülüklerden alıkoymuyorsa Maun suresinde  ( Dini yalanlayanı gördün mü? 2. İşte o, yetimi itip kakar; 3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez; 4. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, 5. Onlar namazlarını ciddiye almazlar. 6. Onlar gösteriş yapanlardır, ) bildirilmektedir. Dünya hayatında da adalet, ayet ve hadislere bakarak vicdan ve çeşitli ölçüler terazi ile yapılıyor. Yapılan amellerin karşılaştırılıp iyi ya da kötülerinin ayırt edilmesidir. Akı ve kalp tarafından iyilik ve kötülük, hayır ya da şer yönünden yaptıkları karşılaştırılmasıdır.

5- Sırat köprüsünün hediyesi Sırat, Cehennem üzerinde bir köprüdür. (Onları Cehennem Sıratına [Sırat köprüsüne] götürüp hapsedin! Çünkü onlar sorguya çekileceklerdir) (Saffat 23, 24), (İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka Cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür. Ancak cennetlikler yanmadan geçecekler, cehennemlikler ise ateşe düşeceklerdir) buyuruluyor. (Meryem 71)Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:(Cehennem üzerine Sırat köprüsü kurulur. Buradan ümmetiyle ilk geçecek Peygamber benim.) [Buhari] (Sırat köprüsünü şimşek gibi ilk geçenler, beş vakit namazı cemaatle kılmaya devam edenlerdir.) [Taberani] (Cehennem ateşi, Sırattan geçen müminlere, “Ey mümin, tez geç, senin nurun nârımı söndürüyor” der.) [Taberani]

6- Malik’in hediyesi. (Zuhruf suresi 74 - Şüphesiz ki suçlular, cehennem azâbında ebedi olarak kalacaklardır. 75 - Onların azâbı hafifletilmez ve onlar azab içersinde ümitsizdirler.76 - Biz onlara zulmetmedik, fakat onlar kendileri zâlimler oldular.77 - Onlar cehennem bekçisine: "Ey Mâlik! Rabbin artık bizi öldürsün." diye seslenirler. Mâlik de: "Siz böylece kalacaksınız." der.)

7- Rıdvan’ın hediyesi. 8- Rûhun hediyesi.

9- Peygamberinin hediyesi. Enam suresi 20 - Kendilerine Kitap verdiğimiz kimseler, Peygamber'i, kendi oğullarını bildikleri gibi, bilirler. Kendilerine yazık edenler var ya! İşte onlar iman etmezler.

10- Rabbinin hediyesi.

Bu hediyeler nelerdir, ya Resulallah?

1-Azrâil’in hediyeleri dörttür: 1- İyi ve güzel huylu olmak. 2- Geçirdiğin ibadetleri kaza etmek.3- Ölüme hazırlanmak, sefere çıkacak yolcu gibi.4- Kalbinde Allah aşkını taşımak.

2-Kabrin hediyeleri de dörttür. 1- Söz taşımayı terk etmek. 2- Elbiseye idrar sıçratmamak. 3- Kur’an-ı Kerimi okumak. 4- Salevât-ı şerifeyi çok okumak.

3-Münker ve Nekir’in (Kabirde sorgu melekleri)hediyeleri: 1- Doğru konuşmak. 2- Gıybeti terk etmek. 3- Hakkı kabul etmek. 4- Tevazu sahibi olmak.

4-Mizanın (amellerin tartılacağı terazi)  hediyesi: 1- Amelini ihlâs ile yapmak. 2- Başkasına eza yapmaktan sakınmak. 3- Güzel ahlak sahibi olmak. 4- Allah’ı (c.c.) çok zikretmek.

5-Sırat Köprüsü’nün (cehennem üzerinde kurulan köprü) hediyesi: 1- Gadabını (öfkesini) yutmak, kızmamak. 2- Takva sahibi olmak. 3- Cemaate devam etmek. 4- İbâdetlere ara vermeden devam etmek.

6-Malikin (cehennem meleği) hediyesi: 1- Allah korkusundan ağlamak. 2- Gizli sadaka vermek. 3- İsyanı terk etmek. 4- Anne ve babaya iyilik etmek.

7-Cennet meleği Rıdvan’ın hediyesi: 1- Kötülüklerden kaçınmak.2- Ni’metlere şükretmek. 3- Malını Allah yolunda infak etmek. 4- Emaneti muhafaza etmek.

8-Rûhun hediyesi: 1- Az yemek. 2- Az konuşmak. 3- Az uyumak. 4- İstiğfara devam etmek.

9-Peygamberin hediyesi: 1- Ehl-i beyti sevmek. 2- Sünnete uymak. 3- Peygamberin sevdiklerini sevmek. 4- Sahabe-i kiramı sevmek.

10-Allah zülcelalin hediyeleri: 1- Allah’ın emirlerini yapmak.2- Nehyettiği, yasak ettiği şeylerden kaçınmak. 3- İnsanlara nasihat etmek. 4- Bütün mahlûkata karşı merhametli olmak.

Bunlara hazırsan ölümü temenni et! İslam; günahların geldiği yerler ile haram ve şüphelilerden uzaklaşma, giyside ilahi emre uygun giyinmek, elbisede, bedende, akılda, yaşınal ortamda, temizlik, namaz, oruç, hac, infakta ilahi emre göre yerine getirme olup, İmanın varsa imanını sorgula, hocan varsa hocanı sorgula, tarikatın cemaatin varsa orada değişimin var mı yok mu kötülüklerini, günahları, nefsin arzularını, terk ettin mi, okuduklarında delilin kaynağın, Kur’an’ ve sahih hadislere uyuyor mu? ona bak Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bahattin Demiray Arşivi