Bahattin Demiray

Bahattin Demiray

Algı oluşturma

Algı oluşturma

Kötü huylu ve fena hareketlerinden dolayı televizyon internet ve Sosyal paylaşım siteleri ve cep telefonlarında: bir takım kişilerin: ''Bu mesajı göndereceğim oku tamamı mı, bana da arkadaşım gönderdi, okumadan önce içinden çok istediğin şeyi üç kez tekrarla sonra aşağıdaki yazıyı oku Bismillahirrahmanirrahim lahavle vela kuvvete illah billahi aliyyül azim ve amin de bu mesajı şu kadar kişiye gönder mucize ile karşılaşacaksın, dilediğin kabul oluyor. işin yoluna girer, istediğin olur, İnanmıyordum ama harbiden oluyor eğer silersen veya göndermezsen Allah dilediğini kabul etmesin. Şimdi saatine bak dokuz dakika sonra seni mutlu eden bir olay olacak paylaşımlar porno video ile resim görüntülerle de ahlaksızlığa ve göz zinasına neden olmalar veya iyi niyeti kullanarak bir takım insanların birikimlerini polisiz veya savcılıktan, Belediyeden, valilikten, Banlıktan arıyoruz gibi aldatıcı telefonlarla dolandırıcılık vakaları veya hacizliyseniz kolay kredi. Bu gibi mesajlar telefona sosyal paylaşım sitelerinde bide Allah rızası için diyerek iyi niyet duygularını kötüye kullanmalar sonucu bu tür istekler birer tuzaktır, oyundur, hiledir, fitne-fesad ile inançları alet etme ve aldatmadır; Müslümanları meşgul etme, hayalperest yapmakta, inançtan uzaklaştırma ve ahlaklarına imanlarına zarar verme, bunların birçoğunda çeşitli menfaatler veya art niyetler olan bu tür mesajları, mailleri göndermemekle kimse vebal altına girmez. Aksine, göndererek bunlara alet olmak, bizi vebal altında bırakabilir.

Dini içerikli "göndermezseniz başınıza felaketler" gelir veya yapmazsan bela gelir, gibi mailler veya mesajlar ve resimler, bu sitelerin sahipleri misyonerlerin mektup yoluyla yaydıkları "Şeyh Ahmet Vasiyetnamesi" türünde hurafeler kadere rıza ve gayba imana uymamakta, Müslüman'ın kafasında şüpheler, tereddütler, vesveseler meydana gelmesine neden olur. Veya gece üç harfliler geldi. Kına yaktı gibi bunlardan kurulmak için şunu yapın veya size şu kötülükleri yaptı, sizde bunu yapın gibi algı oluşturacak insanları sokaklara dökecek fitne fesat sözler ile başka bir şekilde kişileri korkutarak kendi menfaatlerine alet edecek büyü veya muskalarla kadın ve kızlarımızı bir takım yanlışa sürükleyecek ve evliliklerine zarar verecek tutum ve davranışlar da söz konusu olabilir.

Yüce kitabımızd: Isra suresi: 62-(Yine İblis) dedi ki: "Şu benden üstün kıldığını gördün mü? Yemin ederim ki, eğer beni kıyamet gününe kadar ertelersen, pek azı hariç, onun zürriyetini kendi buyruğum altına alacağım." 63 - Allah buyurdu ki: "Haydi git! Onlardan kim sana uyarsa, şüphesiz ki, cezanız cehennemdir, hem de mükemmel bir ceza. "64 - "Onlardan gücünün yettiğini yerinden oynat. Atlıların ve yayalarınla onların üzerine yaygarayı bas! Mallarda ve çocuklarda onlara ortak ol! Ve onlara vaadlerde bulun." Fakat şeytan onlara aldatmadan başka bir şey vaad etmez. Şeytan ve şeytana uymuş insanların yaptığı kötülüklerinden aldatmalarından başka bir şey değildir.

Hadisi şerifte de: “Men ğaşşanâ feleyse minnâ” “Bizi aldatan bizden değildir” buyurmaktadır. Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın, rehberi şeytan olmuştur.

Bunlar İslam inanç ve anlayıştan sapıtma ve uzaklaştırma olduğu, yapanların bilgilerden hemen anlaşılır. Örneğin, "mucizeyle karşılaşacaksınız" diye gönderilen mailler, inançlara zarar vermektedir. Allah c.c izni ile mucizeler, sadece Peygamberler kısalarında görülmektedir. Evliyalarda Allah c.c izni ile keramet sahibi olduğu menkıbelerinde okumaktayız. Herkese gönderin şu kadar kişiye gönderin demek, bir takım siyasi, maddi, dünyevi, ekonomik menfaatlerle, nice kötü emellere alet olunmaktadır.

Mesajların çoğunun, bilinçli İslam düşmanları tarafından uydurulduğunu ve esas hedeflerinin Müslümanların inançlarına ve anlayışlarına zarar vermek olduğunu dua ettim de kabul olmadıyı, aldatmalar sonunda da ülkeyi ve insanları kötü gösterip insanlar arasında sevgi saygı bağını koparmayı hedeflemektedir.

Mesajlarda ayetler, hadisler, zikirler ve Müslüman din alimlerinin sözlerini yazıp sonuna da "bunu şu kadar kişiye gönderirsen mucize olacak, şunu elde edeceksin, şu işin yoluna girecek, istediğin olacak..." gibi onlarca şeyi uydurup inançlarla da alay etmektedir. Duanın kabul olma şartlarını oluşturup duanın hem dünyevi hem de ahreti olacağı düşünmelidir. Denileni yapıp anlatılanlar olmayınca, Müslüman'ın kafasında şüpheler, tereddütler, vesveseler meydana gelecek. Allah korusun, böylece, Kur'an, hadis ve alimlerin sözleri güya doğru çıkmamış gibi bir algıya neden olabilecektir. Alimlerin arasında da ihtilaflar oluşturacaktır.

Dini inançtan uzaklaştırma ve ibadetleri yapmama sonucu bidatlarla karşılaşmış olacaktır. Bu tür mailler ile mesajlarda ibadet zikir ve bilgi olarak eksiklik varsa gerekenleri ilmihal kitaplarından öğrenip kendine çeki düzen vermeli birilerine göndermemeli, telefon ve bir takım paylaşım sitelerinden mesajı gönderenlerin isteklerini yapmamalı ve karamsarlık içeren yazı ve resimleri sosyal medyada asla paylaşılmamalı, gönderenler de nazikçe, münasip güzel bir dille uyarmalıyız. Namazlarımızı zamanında mümkünse cemaat olma şuuru ile camide vaktinde yapmalı ve Allah'ın rızasını kazanacak iyilikleri işlemeye ayet ve hadise uymaya gayret göstermeliyiz. Selam ve duayla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahattin Demiray Arşivi