Kızılcahamam’da ‘Bebekten Erişkinliğe Aşılama Konferansı’ ilgi gördü

Kızılcahamam’da halkı bilgilendirmek amaçlı Toplantı ve Tiyatro Salonu’nda ‘Bebekten Erişkinliğe Aşılama Konferansı’ gerçekleştirildi.

Kızılcahamam’da ‘Bebekten Erişkinliğe Aşılama Konferansı’ ilgi gördü
Yayınlanma:

‘Bebekten Erişkinliğe Aşılama Konferansı’ halkı bilgilendirmek amaçlı Kızılcahamam Toplantı ve Tiyatro Salonu’nda 21. Ağustos 2023 tarihinde 14:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Kızılcahamam Kaymakamlığı ve Kızılcahamam Belediyesi katkıları ile hazırlanan programa 92 kişi katıldı.

Konferansa Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Sosyal Pediatri Anabilim Dalı Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Aşı Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. S. Songül YALÇIN ile Kızılcahamam Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Sosyal Pediatri Anabilim Dalı doktora öğrencisi Uzm. Dr. Esin AYDIN AKSOY konuşmalarını yaptı.

Sempozyumda, aşı ve aşının tarihçesi, neden aşı yapıldığı, hangi hastalıklara karşı koruma sağlandığı, aşının içerisinde bulunanlar, aşı sonrası görülebilen yan etkiler hakkında bilgi verildi. Ülkemizde Ulusal Aşı Program sayesinde 13 tane aşı her çocuğa ücretsiz yapılmaktadır.

0601b146-f6e1-4b71-b3aa-55f365eebfd6.jpeg

Konferansta öne çıkan durumlar;
*Aşılama ile dünyada her yıl 2-3 milyon insan ölmekten kurtulmaktadır.
*Aşılama bireyin kendisini koruduğu gibi toplumsal bağışıklık sağlayarak salgınları önlemekte ve bağışıklık sistemi tam çalışmayan kişilere de hastalık bulaşmasını önlemektedir.
*Sarılık aşısı (hepatit B aşısı) hem sirozun hem de karaciğer kanserinin önlenmesinde etkindir.
*Verem aşısı ile beyin iltihabı, yayılımcı hastalık önlenmektedir.
*Kızamık aşısı ile çocuğun bugün döküntülü hastalık ve zatürre olması 10 yıl sonrasında ise ilerleyici sinir sistemi hastalığı olan SSPE’den korunması sağlanmaktadır.
*Çocuklara kızamıkçık aşısı yaparak gebelik döneminde hastalık geçirme riski ortadan kaldırılmakta ve kızamıkçık nedenli sakat bebek doğumu da önlenebilmektedir.

*Bebeklikten yaşlılığa her yaşın aşısı vardır.
*Zatüre ve grip aşıları ile 65 yaş üstü bireylerin zatürreden ölüm riski azalmaktadır.
*Human Papilloma Virus aşıları hem kadın hem de erkekte birçok kanserin oluşumunu önlenmektedir.

*Aşı programları ülkemizde TC Sağlık Bakanlığı denetiminde bilimsel komisyonlar tarafından hazırlanmaktadır.
*Aşılar denetimden geçerek uygulamaya alınmaktadır.
*Aşı sonrası görülen yan etkilerin çok büyük bir kısmı hafif yan etkilerdir ve 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelirler. Ciddi yan etkiler ise milyonda-milyarda bir görülür ve kayıt altına alınarak takipleri yapılır.

*Bir hastalığı önlemek tedavi etmekten daha etkili ve güvenlidir.
*Aşı sayesinde artık birçok hastalık görülmemektedir. Aşılama sayesinde bulaşıcı hastalıklar toplumda aşılama oranının düşmesi durumunda yeniden salgın yapabilir.

*Aşı konusunda güvenilir kaynaklar;

Konferans sonunda oldukça iyi geri dönüşler oldu. Katılımcılar, aşı ile önlenebilen ve hatta kanser ile önlenebilen hastalıklar konusunda farkındalıklarının arttığını, bilimsel kaynaklar eşliğinde böyle bir sempozyumun yapılmasının güven verdiğini, bu içerikte toplantıların devamlılığını umduklarını belirttiler.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.