Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Bakanlıklarda değişim

Bakanlıklarda değişim

ORHAN AKSAKAL

AK Parti hükümetinin yeni dönemde bakanlıklarda yapacağı değişim kulislerde iyiden iyiye dile getirilmeye başlandı. Adeta bakanlık bolluğuna dönen Türkiye belki sayısı düşürülecek bakanlık sayısı ile daha etkili ve daha hızlı şekilde hem karar alır hem de işlevsel hale gelir.

AK Parti hükümetinin Meclis’ten yetki alarak kanun hükmünde kararnameyle yeniden yapılandırmayı planladığı Bakanlar Kurulu’na ilişkin taslak hazırlandı. Taslağa göre, mevcut 21 icracı bakanlık sayısı 14’e indiriliyor. AB Bakanlığı dahil 7 bakanlık kapatılıyor. Taslak yakın zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve daha sonra son şeklini alacak.

Yani işin özü kapatılan bakanlıkların birçoğu zaten işlevini yerine getirmekten uzak görünüyor. Çünkü personel azlığı, uzayan bürokrasi süreci, vatandaşların işlerini bir türlü kısa zamanda çözememesi bu süreci hızlandırdığı gibi devletin daha hızlı ve çabuk karar almasını da sağlayacak gibi görünüyor. İnşallah bu taslağı ve yasağı hazırlayanlar bütün eksilerini ve artılarını iyi düşünüp iyi tartmışlardır.

Taslağa göre bu 21 bakanlıktan Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kapatılacağı konuşuluyor. Ekonomi başta olmak üzere birçok bakanlığın yetki ve sorumlulukları artacak ve daha etkili çalışacak. Görüşler ve düşünceler bu yönde fakat her zaman işler istediği olmuyor ve işler düşünüldüğü gibi yürümüyor.

Birçok bakanlık kapatılırken icra ve güvenlik anlamında bazı bakanlıklarda değişiklik yapılması düşünülmüyor. İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı yapısının aynen korunması taslakta yer alıyor. Diğer kapatılan bakanlıklar bu bakanlıklara bağlanıp aynı çatı altında toplanacak.

Yani şunu dememiz mümkün. Birçok bakanlıktaki uzan ve sıkıntılı olan işlerin bakanlıklar birleştikten sonra daha etkin olacağı kesin. Bunun eksilerin artılarını 24 Haziran seçimleri sonrası göreceğiz. Eğer AK Parti hükümeti 24 Haziran seçimleri sonrası istediği oy oranına ulaşır ve Mecliste istediği milletvekilliği yeter sayısını tamamlarsa ancak o zaman mümkün olabilecek.

İnşallah bu değişim ve dönüşüm yeni dönemde hayata geçerde neredeyse çiftlik haline gelen ve işe gelmek için gelen birçok memur ve personel bu kez gerçekten çalışır ve vatandaşa layık olan hizmeti verirler. Çünkü vatandaş eskisi bugün git yarın gel durumuyla karşı karşıya kalmıyor ama buna rağmen işler yine de yavaş yürüyor. Eğer bakanlıklardaki bu yapı değişirse hem devletin işleyişi hızlanacak hem de hizmetlere ulaşım daha kolay olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi