Uğur Böceği

Uğur Böceği

Bakkal amca nereye gidiyorsun?

Bakkal amca nereye gidiyorsun?

Mahallemizde bakkallar yok olurken, market zincirleri gün geçtikçe çoğalıyor. Bakkallardan daha ucuza ürün satıyorlar. Ayrıca ürün yelpazeleri daha geniş, gıda maddeleri, temizlik maddeleri, şarküteri, pastane ürünlerinin yanı sıra kasap, manav ürünlerine kadar daha neler var neler.

Devamlı satılan bu ürünlerin yanı sıra mağazalara haftanın belli günlerinde ise televizyondan, telefona, telefon aksesuarlarına, küçük ev aletlerinden, mutfak araç gereçlerine, bisikletinden, buzdolabına, masadan, spor malzemesine hatta çocuk oyuncağına kadar birçok ürün geliyor. Bazen de mevsimine göre çeşitli çiçekler, çiçek toprağı ve saksılar gelirken, okullar açılırken defter, kalem ve her türlü kırtasiye malzemelerine kadar her şey var. Hani ne derler. A’dan Z’ye kadar birçok ürün var.  Bu mağazalardaki ürünlerin fiyatları, birçok kalemde aynı cins ürünlerde fiyatların aynı olması da gözümüzden kaçmıyor. İndirimli günlerde, indirim olan ürünler hariç tabi ki!

Bu mağazalarda fiyatlar ucuz olduğu için bakkalların rekabet şansı yok. Bu sebeple bakkallar bir, bir kapanıyor. Market zincirleri ise şehirlerimizi örümcek ağı gibi sarıyor.

Bu market zincirleri, bakkal, kasap, manav, pastane, züccaciye birçok iş kolunda satılan ürünleri satıyorlar.  

Pekiyi bu güzel mi? Yoksa; bize güzel gibi görünen bir yanılgı mı? Bu sorunun cevabını tabi ki! Ben söylemeyeceğim. Bunun cevabını siz vereceksiniz.

Kartel: Büyük şirketlerin birleşip daha çok kazanç elde edebilmek için ya da başka kuruluşların, işletmelerin rekabeti ortadan kaldırmak üzere kurdukları büyük birliklerdir.

Tröst: Aynı alanda iş yapan çeşitli ortaklıkların tekel oluşturma durumuna denir.

Tekel: Herhangi bir üretim alanını devletin elinde tutma, satışı tek elden yönetme ve fiyata tek elden egemen olma durumudur.

Kısacası ülkemizde tekel devlet eliyle yapılır. Özel sektörün tekel oluşturma yetkisi yoktur. Bu firmalarla diğer işletmelerin rekabet şansı var mı? Yok mu? Bu firmalar tekel oluşturuyor mu? Oluşturmuyor mu? Artık siz karar verin.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Böceği Arşivi