Bangladeş’te sağlık ve eğitim alt yapılarının geliştirilmesine destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’te sağlık ve eğitim alt yapılarının geliştirilmesine yönelik projeler devam ediyor.

Bangladeş’te sağlık ve eğitim alt yapılarının geliştirilmesine destek
Yayınlanma:
Güncelleme:

Özellikle sağlık alanında önemli projelere imza atan TİKA, Bangladeş’te gelir düzeyinin en düşük olduğu bölgelerden olan kuzey ve güneydoğu Bangladeş’e yönelik projeler gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Bu çerçevede son dönemde tamamlanan projeler kapsamında Bangladeş’in kuzeyinde bulunan Lalmonirhati’nin Hatibanda ilçesinde bulunan Gotamari Sağlık ve Aile Planlama Merkezi’ne sağlanan ekipman yardımı ile ilçenin büyük bir ihtiyacı karşılanmış oldu. Nüfusu 206 bin olan ilçede özellikle kadın sağlığı ve çocuk doğum konularında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Birinci basamak sağlık kuruluşlarının yeterli donanıma sahip olmaması, ulaşım koşullarının özellikle muson dönemlerinde ihtiyaç sahiplerinin sağlık hizmetlerine ulaşımında sorunlar yaşanmasına sebep oluyor. TİKA, ilçenin sağlık ve aile planlaması alanında ihtiyacını karşılamak üzere kurulan ancak gerekli sağlık ekipmanlarının temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeterli hizmet vermekten uzak olan Gotamari Sağlık ve Aile Planlama Merkezi’ne temin ettiği ambulans, hasta yatağı, autoclove, çeşitli sağlık ekipmanları, doğumhane aydınlatması gibi yardımlar ile merkezi daha işlevsel hale getirdi. Bir doktor, üç hemşire olmak üzere toplam 7 personel ile hizmet vermekte olan merkezde günde ortalama bir olmak üzere ayda 30 doğum gerçekleşiyor. Sağlanan ekipmanlar ile merkeze başvuran hastaların daha iyi hizmet almalarının sağlanması ile birlikte ambulans ile hastaların bulunduğu yerlere de hizmet götürülme imkanı sağlanarak, gelir düzeyinin oldukça düşük olduğu bölge halkının sağlık hizmetlerine erişiminin artmasına büyük katkı verildi. Sağlık hizmetlerinin yanı sıra eğitim hizmetlerinde de yetersiz olan Lalmonirhatilinin Barakhata ilçesinde bulunan Muktijodda Mottahar Hossein Lisesi’nde eğitim ekipmanları yardımında bulunuldu. 2015 yılında inşaatı tamamlanacak gerekli eğitim ekipmanlarının temin edilememesi sebebiyle eğitim hizmeti verilemeyen okula sağlanan ekipmanlar ile bölgede yaşayan 350 öğrencinin eğitim hizmeti almak için daha uzak mesafelere gitmelerine engel olundu.

Yetkililer, okul inşaatının 2 yıl önce tamamlandığını, ancak sıra, bilgisayar, yazı tahtası gibi en temel eğitim malzemelerinin temin edilememesi sebebiyle hizmete giremediğini belirterek, Türk halkı tarafından sağlanan bu yardımlar ile başta öğrenciler olmak üzere bölge halkının büyük bir memnuniyet içinde olduğunu ifade ederek şükran duygularını dile getirdiler. Proje kapsamında elektriği olmayan okula jeneratör, sıra, masa, bilgisayar gibi eğitim ekipmanları temin edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.