Ali Aydemir

Ali Aydemir

Çabuk zengin olma hayali, şans oyunları

Çabuk zengin olma hayali, şans oyunları

Şans oyunları ve kumar çeşitleri hem Dünya'da hem de ülkemizde azalacağı yerde hızla artmaktadır. Vatandaşların bir kısmı, hayaller peşinde koşarak, çalışmadan, emek vermeden, alın teri dökmeden para kazanmanın yollarını tercih etmektedirler. Devlet idaresi de bu işe yardımcı olunca, yuvalar yıkılmakta ve hayaller sönmektedir.

Şans oyunlarında çoğumuzun tanıdığı oyunlardan bazıları şunlardır: Milli Piyango, Spor Toto, Spor Loto, İddaa, At Yarışları, Şans Topu, On Numara, Sayısal Loto, Süper Loto, Kazı Kazan. v.s.. Bu gün artık neredeyse haftanın her günü Türkiye’de şans oyunları oynanıyor. Şans oyunları belli merkezlerde olduğu gibi, seyyar satıcıların da bilet satarak cadde ve çarşılarda karşımıza çıkmaktadırlar. Yılbaşı yaklaşırken; adım attığın her yerde bilet satıcılarına rastlanmaktadır.

Milli Piyango Teşkilatı’da hükümetlerin denetiminde yapıldığından Milli Piyango Genel Müdürlüğü, mevcut iktidarların kendi görevlendirdikleri kişilerce de kadrolaştığı alanlardan biridir. Muhalefette iken bu şans oyunlarının yasaklığından, haram oluşundan dem vuranlar, iktidarın nimetlerinden yararlanmayı iyi bildiklerinden, bu kurumlara siyasiler en yakınını atamaktan tereddüt etmemektedirler. Azaltmak, kaldırmak için hiç bir çabaları olmamaktadır.

Şans oyunlarında azalma beklenirken; bu oyunlarda artışların olduğu görülmektedir. At yarışları haftanın belli günlerinde oynanırken, bütün hafta yarışlar yapılmaya başlandığı belirtilmektedir. Hatta gece yarışları başlamıştır. Türkiye'nin ilk gece at yarışları, İzmir Şirinyer Hipodromu'nda 2007 yılında koşulmasıyla bu yarışlar devam etmektedir.

Son yıllarda İddaa adlı oyun devletin en önemli şans oyunu haline gelmiş ve dünyada sayılı bahis oyunları arasında yerini almıştır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Spor Toto Teşkilatı, İddaa oyununu iştirakçilerin beğenisine sunduğu 2004 yılından bu yana, şans oyunları pazarının liderliğini kimseye kaptırmadığını açıklamıştır.

2005 yılında Sayısal Loto rekor kırmıştır. Milli Piyangonun 2001 yılından o tarihe olan şans oyunlarından elde ettiği toplam ciroya ulaştığı söylenmektedir.

2007 yılında Milli Piyango İdaresi'nin yeni oyunu 'Süper Loto' başladı.

Milli Piyango’nun verilerine göre günde 4 milyon insan bu şans oyunlarına kupon dolduruyor. Her ayın 9’unda 19’unda ve 29’unda mutlaka Milli Piyango bileti çekilmesine ilaveten Özel günlerde de çekilişler yapılmaktadır.

Edinilen bir başka bilgiye göre Spor Toto Teşkilatı 2004 yılındaki şans oyunlarındaki pasta payını %9’dan 2006 yılında %44’e çıkardığı bildirilmektedir.

Milli Piyango ve Dünya Piyangolar Birliği istatistiklerine göre, Türkiye’de her gün ortalama 200 bin piyango bileti, 600-650 bin kazı kazan bileti satıldığı anlatılmaktadır.

Şans oyunlarının günlere dökümüne bir bakalım:

PAZARTESİ: On Numara ÇARŞAMBA: Şans Topu PERŞEMBE: Süper Loto 6/54 CUMARTESİ: Sayısal Loto 6/49 PAZAR: Spor-Toto, Skor-Toto, Süper-Toto, Spor-Loto, Gol 7 İDDAA: Her gün oynanıyor. KAZI KAZAN: Her gün oynanıyor. AT YARIŞLARI: Her gün; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ya da Urfa’da yarışlar düzenleniyor. 2008 yılında 487 yarış günü var. MİLLİ PİYANGO: Her ayın 9, 19 ve 29’unda çekiliş yapılmaktadır.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) 2002 ile 2006 yılları arasında devlet denetiminde oynatılan resmi kumara ilişkin bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, son beş yılda Türkiye’de devlet eliyle kumar oynayanların sayısı tam 2,5 kat arttığını açıklamıştır.

Televizyonlarda bol para ödüllü yarışmalar yapılmaya başlandı. Var mısın Yok musun, Kim 1 Milyon İster, Ahmet Çakar ile Şansa Bak, Hayatımın Şansı, Şans Yolu adlı bol para ödüllü yarışmaların, oldukça yüksek programların sürdüğünü hep birlikte izlemekteyiz.

Türkiye, dünyada Amerikan Doları’na en yüksek faizi veren ülke durumunda. Tüm dünya hatta ABD’nin kendisi dolara uygulanan faizi düşürürken, Türkiye dolara en yüksek faizi vermeye devam ediyor. Dünya ülkeleri yüzde 2–4 arasında değişen oranlarda reel faiz uygularken; Türkiye’de bu oran yüzde 15–17 düzeylerinde gezinmektedir. Yabancı sermayenin faiz cennetine dönüşen Türkiye, iç ekonomide de kumara teslim olmaktadır.

İslam Dininin ve Kuran'ı Kerim'in yasakladığı, haram kıldığı bu kumar çeşitlerini yasaklamak için devletin girişimlerini bekliyoruz. Hamasi nutuklarla milletin duygularıyla oynanmasın. İcraat yapılsın. Ocaklar sönmesin. Hayal peşinde koşanlara iş sahaları ve helal para kazanma yolları gösterilsin.

Gençlerimizi zararlı tüm alışkanlıklardan korunma yolları üzerinde yoğun çabalar sarf edilsin. Zararın, neresinden dönülürse, orasının kar olduğu zihinlere işlensin.

Sözü ve özü doğru olan insanların ülkemizi yönetmeleri dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydemir Arşivi