Cep telefonları boyun ağrılarının sebebi olabilir

Şehir yaşamında gün içerisinde en sık tanık olunan görüntü, toplu taşıma araçlarında, evde, iş yerinde ya da yolda yürürken bile cep telefonuna bakan insanlardan oluşuyor.

Cep telefonları boyun ağrılarının sebebi olabilir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cep telefonları boyun ağrılarının sebebi olabilir

Şehir yaşamında gün içerisinde en sık tanık olunan görüntü, toplu taşıma araçlarında, evde, iş yerinde ya da yolda yürürken bile cep telefonuna bakan insanlardan oluşuyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu başını elindeki telefona doğru eğerek, büyüklükleri birbirinden farklı ekranlara bakıyor. Oysaki baş ve boyun bölgesini normalin dışında sürekli aynı pozisyonda tutmak, ağrılara ve ileri durumlarda boyun fıtığına neden olabiliyor. İlerleyen teknolojiyle birlikte cep telefonları, tablet bilgisayarlar gibi birçok mobil cihaz, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Uzun süre bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, saatlerce vücudun ve başın öne eğik pozisyonda tutulduğu işlerle uğraşmanın sonucu baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ve kollarda ağrı oluşmakta ve her geçen gün bu ağrılardan şikayetçi olanlara bir yenisi daha eklenmekte.

Boyun ağrılarının, teknolojik cihazları yoğun olarak kullanmaktan dolayı günümüzde artış gösterdiğini vurgulayan Medicana Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Turan, özellikle gençlerin bu cihazları yoğun olarak kullanmalarının duruş bozukluklarına ve hatta kamburluğa sebep olabileceğine dikkatleri çekti. Başın öne eğik pozisyonda uzun süre kalınması, omurga üzerinde baskıyı artırarak ve omurgaya yük binmesine neden olarak, boyun ve bel disklerinde hasara yol açabildiğini ve sürekli aşağı bakmalı işlerle uzun süre uğraşmaktan kaynaklanan boyun ağrılarının kollara ve ellere vuruyorsa boyun fıtığı yapabileceği gibi boyundan göğse ve kollara giden sinirleri, damarları ve kasları sıkıştırabileceği ve bunlara ilişkin bulgular verebileceği göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Dr. Hüseyin Turan, bu durumda hemen bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini kaydetti.

Turan, “Akıllı teknolojiyi kullanırken boyun ve sırt sağlığı için nelere dikkat edelim. Cep telefonu ve bilgisayar gibi iletişim araçlarını kullanırken yanlış postürün farkında olup sık sık yanlış duruş düzeltilmelidir. Uzun süre boynu öne veya bir yana doğru eğerek telefon kullanılmamalı, kulaklık tercih edilmelidir. Sokakta yürürken baş öne eğik cep telefonuna bakmak ve mesajlaşmak dikkatimizi dağıtarak dengemizi bozar ve düşmelere neden olabilir. Sabit duruş halinde bu aktiviteler yapılmalıdır. Büro, ofis gibi bir ortamda çalışıyorsanız cep telefonu yerine masa üstü bilgisayarı tercih edilmelidir. Kişiye özel tasarlanmış ergonomik masa ve bilgisayar kullanılmalıdır. Cep telefonu araç içerisinde zorunlu kalınmadıkça kullanılmamalıdır. Kulaklık tercih edilmelidir. Boyun ve sırt sağlığımız için düzenli olarak boyun ve sırt kaslarını esnetme ve güçlendirmeye yönelik postür egzersizleri ve solunum egzersizleri yapılmalıdır. Omuz, dirsek ve el çevresinde tendon ezilmelerini önlemek için düzenli olarak el ve kol kaslarına esneklik ve güçlendirme egzersizleri yapılmalıdır. Boyun ve sırt kaslarını aşırı zorlayacak sportif aktiviteler yapılmamalı, aşırı ağırlık kaldırılmamalıdır. Geçmeyen ağrılarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzmanınızın önereceği fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları önemli bir tedavi seçeneğidir” dedi. İHA

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.