Halis Haktanır

Halis Haktanır

Cicime bakın

Cicime bakın

Cici, güzel şey yeni ele geçen ilk. Özellikle küçük yavrularımıza bir şey alınacağı zaman cici alacağım sonra alınınca da cici aldım sana diye söylenir. O yavru cicisine sevinir. Dünyalar onun olur. Son günlerde cici almak o kadar zorlaştı ki eldeki ve cepteki bütçe bunu zor kaldırıyor. Ramazan ayı içerisinde anlı şanlı yemek sofraları reklamları ile cici bulamayanlar arasında uçurum bulunmaktadır. Niye ise Müslümanın tevazu içerisinde olması gereken Ramazan Ayında cicisi olmayanlar unutulmuş durumda.

Poşet poşet, çeşit çeşit yiyecekler, reklam üstüne reklamlar ve televizyon kanallarında ki görüntüler, cicisi olmayanların unutulması bana çok dokunuyor. Hele bayram hazırlıklarında cici bekleyen yavruların çokluğu beni oldukça düşündürüyor. Har vurup harman savurduğumuz belli olmuyor mu. Ekmeklerin pidelerin, çöplere gittiğini gözlerimizle görüyoruz. Aynı zamanda cici bekleyenleri de görüyoruz.

Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pideler fazla fazla alınıp ihtiyacını karşıladıktan sonra gerisi çöpe atılıyor. Cici bekleyenlerimiz var, sıcak pide bekleyenlerimiz var. Bu konular yazdıkça uzar, uzadıkça da yüreğimiz yanar. Yürek yarası bir toplumun inceliklerini kavrar. Cici bekleyenler dört gözle cici bekler. Umutları vardır. O umutları söndürmeyelim. Ciciler çok önemlidir. Bu yazımın özcünü siçz okurlarıma bin mentibe ile sonlandırmak istiyorum. Gereken dersi alırız da Allah katında vicdanlarımızla baş başa kalırız diyerek menkıbemi aktarıyorum.

Yaşamı boyunca çok bir cicisi olmayan kara gözlü ok kirpikli apalak bir çocuk hastalanır. Anne baba bütün uğraşlarına rağmen çocuk vefat eder. Cici alamayan babanın cebinde kefen parası yoktur. Ne yapacağım diye düşünürken komşular devreye girer ve o yavrunun cenaze masrafını karşılarlar,. Yepyeni bir kefen alırlar kefenini giydirirler ve defin işleri yapılır. Definden sonra sorgu melekleri gelir.

Yavrunun anlayacağı şekilde sorur sorarlar. Çocuk sorgu meleklerine dünyada cici beklediği zamanların bakışı ile saf saf bakmaktadır. Sorulan sorulara cevap vereceği yerde, komşuların aldığı kefenini gösterir. Cicime bakın cicime der. Yavru cici diye kefenine sevinmekte. Düşünen ey Müslümanlar, yiyin için. Tıka basa yiyin, dinimizin emri israfı düşünmeden yiyin. Cicisi olmayanları aklınızı dahi getirmeyin olmaz mı?

Baba benim niye cicim yok var başkasında

Onları Allah çok mu seviyor dağıtıyor baksana

Benim cicim olmadı kefenim oldu anlasana

Halis yüreğin yanmaz mı bir yavruya cici alsana…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Haktanır Arşivi