Döviz kuru hurma fiyatlarını da vurdu: Yüzde 10 zam

Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma fiyatları yüzde 10 arttı.

Döviz kuru hurma fiyatlarını da vurdu: Yüzde 10 zam
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ramazanda iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden hurmanın fiyatı, döviz kurundaki artış, Suudi Arabistan'daki iç meseleler nedeniyle bu yıl yüzde 10 yükseldi.

SON 5 YILDA YÜZDE 30 FİYAT ARTIŞI

Hurma ticareti yapan Kenan Kula yaptığı açıklamada, hurma stoklarının ramazandan aylar önce hazırlanmaya başlandığını ve ürünlerin Türkiye'ye genellikle Medine, Tunus, İran ve Irak'tan geldiğini söyledi.

Geçen yılki ramazana kıyasla hurma fiyatlarının ortalama yüzde 10 arttığını anlatan Kula, son 5 yıla bakıldığında ise fiyat artışının bazı çeşitlerde yüzde 30'a kadar yükseldiğini belirtti.

Hurmada fiyat artışına neden olan en önemli etkenin döviz kurundaki hareketlilik olduğunu dile getiren Kula, Suudi Arabistan'daki iç meselelerin de fiyatları etkilediğini aktardı.

HAVA SICAKLARI ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Kula, sıcak havaların da hurma üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, Suriye'de iç savaş nedeniyle karayolunun kapalı olduğunu ve Medine'den geçişlerde sıkıntı yaşandığını söyledi. Kula, bu sebeple en çok Medine üretimi hurma çeşitlerinde fiyat artışı görüldüğünü kaydetti.

Umre ve hac ibadetini yerine getirenlerin, hediyelik olarak çoğunlukla Medine hurmalarını tercih ettiğini ifade eden Kula, bunların fiyatının geçen yıl 40 lirayken bu sene 50 liraya satışa sunulduğunu aktardı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.