Dudak kuruması, çatlaması, soyulması neden olur, nasıl geçer?

Dudak kuruması, dudak çatlaması ve dudak soyulması vitamin eksikliğinden şeker hastalığına kadar pek çok nedenden meydana gelebilen sık karşılaşılan bir durumdur. Peki dudak kuruması, çatlaması, soyulması neden olur, nasıl geçer?

Dudak kuruması, çatlaması, soyulması neden olur, nasıl geçer?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dudak kuruması, dudak çatlaması ve dudak soyulması vitamin eksikliğinden şeker hastalığına kadar pek çok nedenden meydana gelebilen sık karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle şunu bildirelim ki dudak kurumasıyla başınız dertteyse dudaklarınız çoğu zaman kuruysa ve çatlıyorsa, ilk yapmanız gereken şey sabah aç karına Sağlık Ocağına yahut Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırmak olmalıdır. Dudaklardaki kuruma ve çatlamaların nedeni %80 Vitamin eksikliğine dayanır. Eksik olan vitamini yiyecekler yoluyla veya vitamin ilacıyla karşılayıp kısa sürede bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Siz de dudaklarınızdan kurumasından ve çatlamasından muzdaripseniz işte dudak kuruluğunun nedenleri ve en etkili tedavi yöntemleri;

B vitamini eksikliği ( B2, B3, B6 Eksikliği)

Dudaklarda kuruma ve çatlamanın en sık karşılaşılan nedeni B vitamini eksikliğidir. B vitamini 7 farklı vitamin grubundan oluşur. B vitaminlerinden B2, B3 ve B6 vitaminlerini yeterli miktarda almadığınızda B vitamini eksikliği ile karşılaşırız.B2 açısından zengin gıdalar; Peynir, badem, dana eti, yumurta, balık yağı, susam ve ıspanaktır. B3 Açısından zengin besinler; Balık, hindi, tavuk eti, karaciğer, dana eti, yer fıstığı bezelye, avokado ve çekirdektir. B6 oranı yüksek yiyecekler ise; Ayçekirdeği, Antepfıstığı, balık, tavuk eti, kurutulmuş meyveler, muz, avokado ve ıspanaktır. Bu gıdaları bolca tüketerek B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir, dudak kurumasından, çatlamasından kurtulabilirsiniz.

Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)

Dehidrasyon dudak kuruluğunun önemli nedenlerindendir ve genellikle su içme alışkanlığı olmayan kişilerde görülen bir durumdur. Özellikle yaz aylarında vücut oldukça su kaybına uğrar. Dudaklarımızda bundan olumsuz yönde etkilenir ve kurur. Dudaklarda cildimizin geri kalan kısmında olduğu gibi yağ bezleri yoktur, bu nedenle dudakların nemi kaybedip kuruma ihtimali daha yüksektir.  Ayrıca havanın kuru olduğu iklimlerde de dudaklarda kuruma ve çatlama gibi can sıkıcı durumlarla da sıkça karşılaşılır. Susuzluk çekmek dehidrasyonun (vücudun susuz kalmasının) geç belirtilerinden olduğundan su içmek için susamayı beklememesiniz. Günde ortalama 8-10 bardak su içerek dudaklarınızın kurumasını ve çatlamasını önleyebilirsiniz.

Çinko eksikliği

Dudak kuruluğunun ve dudaklardaki çatlamanın olası nedenlerinden biri de vücudunuzdaki çinko eksikliğidir. Uzmanlar günlük çinko ihtiyacının 10-25 mg olduğunu bildiriyor. Çinko çok önemli sağlıklı bir vitamin olmasına rağmen günlük çinko alımında 100 mg.'ı aşmamalıdır. Dana eti, peynir, kuruyemişler, fasulye türleri çinko açısından zengin gıdalar arasında yer alır.

İlaçların yan etkileri

Depresyon, ağrı kesici, sivilce tedavisi, soğuk algınlığı ve nazal alerjileri tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu yan etki olarak dudak kuruluğuna yol açar. Dudaklarınızdaki kuruluğun kullandığınız ilaçlardan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız doktorunuza bu durumu bildirip ilacı muadili ile değiştirmelisiniz.

Dudakları yalama, ısırma  ve emme alışkanlığı

Dudak yalama alışkanlığı da dudakları kurutan ve çatlamasına yol açan nedenler arasında yer alır. Dudakları yalayıp ıslatmak kuruluğa karşı saniyelik çözümdür. Tükürüğün buharlaşması ile birlikte dudaklarınız daha fazla nem kaybetip daha fazla kuruyacaktır.

Ağızdan nefes alma alışkanlığı

Ağzınızdan nefes aldığınızda, dudaklarınız daha fazla havayla temas eder, bunun sonucunda da kolayca kururlar. Uyku apnesi, burun kemiği eğriliği, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi ağızdan nefes almanıza yol açabilir. Bu gibi durumlarda, ihmal etmeden doktora başvurup tıbbi tedavi almanız gereklidir.

Diş Macunlarının Yan Etkisi

Bazı diş macunları, dudakları tahriş eden, kuruluğa yol açan tahriş edici bir madde içerir. Bu maddeye sodyum lauril sülfat denir. Diş macunu satın alırken içeriğinde Sodyum lauril sülfat bulunmamasına dikkat edin.

Dudak kuruluğunun diğer nedenleri

Sigara içme alışkanlığı

Uzun süre bir şey yiyip içmeyip aç durma

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk hava

Şeker hastalığı

Stres, üzüntü, depresyon

B3 Vitamini eksikliği

Vücutta A vitamini yüksekliği

Güneşe veya yüksek ısıya maruz kalma

Kawasaki hastalığı gibi bazı kan hastalıkları

Sjögren sendromu (Dudak kuruluğu da dahil olmak üzere çeşitli semptomlarla kendini gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığıdır)

AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar

 

Dudak kuruluğu nasıl geçer?

  1. Dudak kuruması sorunuyla sıklıkla karşılaşıyorsanız, sabah aç karınayken sağlık ocağına veya Dahiliye doktoruna başvurup vitamin testi yaptırın. Eksik olan vitaminlerinizi ilaç yoluyla veya yiyeceklerle karşıladıktan sonra bu sorundan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
  2. Günde 8-10 bardak su içmeye devam edin.
  3. Bol bol taze sebze yiyin. Mutlaka günde 1-2 kase salata hazırlayıp tüketin.
  4. Aloe vera jel dudakları nemlendiren en etkili maddelerdendir. Aloe vera yaprağını ortadan ikiye kesip içindeki jeli çıkarın ve bunu gece yatmadan dudaklarınıza sürün.
  5. Dudak peelingi uygulaması da dudaklardaki ölü hücreyi giderip dudakları kuruluktan ve çatlamaktan kurtaracaktır. Dudak peelingi yapmak için; 1 tatlı kaşığı şeker, yarım tatlı kaşığı bal ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağını iyice karıştırıp bu karışımla dudaklarınıza nazikçe masaj yapın. 3-5 dk sonra dudaklarınızı suyla yıkayın.
  6. Kozmetikçilerde satılan dudak nemlendiricileri düzenli olarak her gün kullanmak da dudaklardaki kuruluğu ve çatlamayı önleyecektir. Dudak balmı olarak da bilinen bu ürünleri satın alırken dikkat etmeniz gereken ruj özelliği olmayan, renk vermeyen sade dudak nemlendiricisi olmalarıdır.
  7. Odanızda buhar makinesi çalıştırın. Bu makine odadaki nem dengesini koruyarak dudak çatlaklarını, kurumalarını engelleyecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.