BM: Gazze'nin yeniden inşası 40 milyar dolardan fazlaya mal olacak

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Arap Devletleri Bölgesel Bürosu Direktörü Abdallah Al Dardari, Gazze'nin yeniden inşa edilmesinin on yıllar süreceğini ve 40 milyar doların üzerinde bir maliyete mal olabileceğini belirtti.

BM: Gazze'nin yeniden inşası 40 milyar dolardan fazlaya mal olacak
Yayınlanma:

Al Dardari, BM'nin günlük basın toplantısına online olarak katılarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazze için UNDP'nin öngördüğü erken toparlanma aşamasının 3 ila 5 yıl sürebileceğini ve 2 ila 3 milyar dolara mal olabileceğini ifade eden Al Dardari, uzun vadeli yeniden inşa planının on yıllar alabileceğini dile getirdi.

Filistin için insani gelişmişlik endeksinin 20 yıl geriye gittiğine ve Gazze'nin ise 40 yıl geriye gittiğine dikkat çeken Al Dardari, "Gazze'de neredeyse 80'li yıllara döndük." dedi.

Son 20 yılda Filistin topraklarında, Gazze'de ise son 40 yılda insani gelişmeye yapılan tüm yatırımların sıfırlanmış olduğunu belirten Al Dardari, yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırımın kaybedildiğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Gazze'de temizlenmesi gereken yaklaşık 37 milyon ton katı atık olduğunu ve buradaki konutların yüzde 72'sinin yok olduğunu aktaran Al Dardari, boşalan alanlara geçici barınakların inşa edilebileceğine işaret etti.

Al Dardari, bu kadar kısa bir sürede bu kadar büyük bir yıkımın daha önce hiç yaşanmadığını vurguladı.

Banka sektörünün durumuna da değinen Al Dardari, Gazze'de hemen hemen tüm banka şubelerinin yok edildiğini ve sistem çökmesini önlemek için UNDP'nin çabalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.