"Dünya Sudan'ı unutuyor"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'daki çatışmaların bir yıldır yeterince gündemde olmadığını ve Sudan halkının "unutulduğunu" ifade etti.

"Dünya Sudan'ı unutuyor"
Yayınlanma:

Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Sudan'daki çatışmaların bir yılını doldurması dolayısıyla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Son 48 saatte, çoğu ülkenin "Orta Doğu'daki krize odaklandığını" belirten Guterres, "Dünya Sudanlıları Unutuyor." dedi.

Genel Sekreter Guterres, İran ve İsrail arasındaki son gelişmelerin, Sudan gibi ülkelerdeki acil durumları geride bıraktığını vurguladı.

Sudan'daki çatışmaların birinci yılını tamamlamasına rağmen, siyasi bir çözüme henüz ulaşılamadığını belirten Guterres, ülkedeki durumu, "Bu, iki taraf arasındaki sadece bir çatışmadan çok daha fazlası." şeklinde değerlendirdi.

Antonio Guterres, Sudan'a yönelik 2,7 milyar dolarlık insani yardım planına ilişkin paranın sadece yüzde 6'sının toplandığını, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık mülteci krizine yardım için gereken paranın ise yalnızca yüzde 7'sinin toplanabildiğini belirtti.

Bugün gerçekleştirilen Avrupa Birliği hükümetlerinin ev sahipliğindeki konferansa atıfta bulunan Guterres, "Sudan halkı bu kabusun sona ermesi için küresel toplumun desteğine ve cömertliğine çaresizce ihtiyaç duyuyor." dedi.

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi bir yıldır devam ediyor.

15 Nisan 2023'te başlayan ve 10 eyalette devam eden savaşta, ordu kuzey ve doğudaki eyaletini kontrol ederken, HDK batı ve güney eyaletlerini ele geçirdi.

Savaşın sona erdirilmesi için başlatılan arabuluculuk girişimleri sonuçsuz kaldı.

BM'ye göre, Sudan'daki çatışmalar sonucu 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,6 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.