Boykotlar Starbucks'ın gelirlerini eritti

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla bağlantılı protesto ve boykot çağrılarına maruz kalan Starbucks gibi şirketlerin gelirleri ocak-mart döneminde düştü.

Boykotlar Starbucks'ın gelirlerini eritti
Yayınlanma:

31 Mart 2024'te sona eren üç aylık dönemi ikinci çeyrek olarak değerlendiren Amerikan kahve zinciri Starbucks, mali durumunu kamuoyuyla paylaştı. Bu dönemde şirketin gelirleri geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 2 azalarak 8,6 milyar dolara geriledi. Piyasa beklentileri ise 9,1 milyar dolarlık bir gelir öngörüyordu.

Aynı mağaza satışları da beklenenin aksine yüzde 4 azaldı ve bu, 2020'den beri ilk düşüş oldu. Starbucks mağazalarındaki ziyaretçi sayısı da yüzde 6 azaldı. Geçen yılın aynı döneminde hisse başına 79 sent olan kar, bu yılın aynı döneminde 68 sente geriledi ve hisse başına 79 sentlik kar beklentilerin altında kaldı.

Starbucks CEO'su Laxman Narasimhan, yatırımcılarla yaptığı telekonferansta, "Bu çeyrekteki performansımız hayal kırıklığı yarattı ve beklentileri karşılayamadı." şeklinde değerlendirmede bulundu. Narasimhan, zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıya olduklarını ve önceki çeyrekteki olumsuz etkilerin devam ettiğini söyledi.

Özellikle bazı önemli pazarlarda, tüketicilerin daha temkinli davrandığını ve kötüleşen ekonomik durumun müşteri trafiğini ve dolayısıyla satışları etkilediğini belirtti. Orta Doğu'da ekonomik dalgalanmaların devam ettiğini ancak bölgedeki uzun vadeli büyüme fırsatlarına olan inançlarını koruduklarını dile getirdi.

Narasimhan ayrıca, Starbucks Vakfı aracılığıyla Gazze'deki insani yardım çabalarına ve Dünya Merkez Mutfağı'na 3 milyon dolar bağışta bulunduklarını da açıkladı. Önceki çeyrekteki satışlardaki yavaşlamayı, şirketin İsrail politikasının yanlış algılanmasına bağlayan Starbucks yöneticileri, bu durumun şirketi hedef alan boykotların bir sonucu olduğunu belirtmişlerdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.