Sondaj müteahhitleri tek çatı altında birleşti | Hedef: Ülke ekonomisine destek

Sondaj müteahhitleri dernek çatısı altında bir araya geldi. 28 Mart 2024 tarihinde, 7 kurucu üye firmanın girişimleriyle kurulan Sondaj Müteahhitleri Derneği (SMD) ulusal ve küresel stratejik hedefler doğrultusunda karar verici kurum ve kuruluşlarla birlikte politika geliştirilmesine ve uygulama çalışmalarına katkı sağlayacak.

Sondaj müteahhitleri tek çatı altında birleşti | Hedef: Ülke ekonomisine destek
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Yeraltının bilinmeyenlerini bilimsel açıdan araştırma, üretim ve işletmek için dünya genelinde ülke ekonomisine katkı sağlayan çok önemli bir faaliyet alanı olan sondaj sektörü, sanayileşme ile birlikte gelişerek büyüdü. Kanadalıların tekelinde olan bu büyüme, Türkiye'deki sondaj müteahhitlerini de bir araya getirerek Ankara merkezli Sondaj Müteahhitleri Derneği (SMD) kuruldu.

ourcc.jpg

Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Oruç, Türkiye’de 2000'li yıllara kadar sondaj faaliyetlerinin yabancı firmaların tekelinde olduğunu anımsatarak şunları söyledi:

“Yerli üretim yok denecek kadar az seviyedeydi. 2015-2016 yılında sondaj sektörünün dünyadaki seviyeye ulaşılması için özel sektörün yatırım yapması gerektiği ve sektörün büyütülmesi konusunda Sayın Bakanımızın talimatının olduğu sektör bileşenlerine bildirilmiştir. Daha sonra 2017 yılında MTA Genel Müdürlüğü'nde Sayın Bakanımızın direktifleri sondaj sektörüne iletilmiştir. Sayın Bakanımızın; hedefinin yılda 1 milyon metre sondaj yapılması ve devam eden yıllarda da bu rakamın her yıl 1 milyon metre artarak devam edeceğini ve sondajda bir dünya lideri olan Kanada'nın yıllık metrajlarını yakalamamız gerektiği konusunda talimatları olmuştur. Şu an özel sektörün yıllık kullanılamayan kapasitesi 1 milyon metreden fazladır. Bu kapasitedeki metrajı ise daha rekabetçi şartlarla ve düşük maliyetlerle yapabilecek durumdadır.”

sondaj-m.jpg

2015 yılında Enerji Bakanlığınca sondaj sektörüne verilen önem ile kamu ihalelerine katılan dernek üyesi şirketlerin, yaptıkları yatırımlarla, gerek makinalarını gerekse sondaj sarf malzemelerini Türkiye’de üretmeye başladığını anımsatan Oruç, böylece hem kalitenin yükseldiğini hem de dışa bağımlılığın azalarak istihdam sağlandığını söyledi.

sondaj-muhendisleri.jpg

Devletin yurtdışı projeler yapıp özel sektörü de alt yüklenici olarak dahil etmesi gerektiğini anlatan Cengiz Oruç, “Bu durum neticesinde özel sektör firmalarının yatırımları artacak ve gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'nin dünya genelinde kalkınması sağlanacaktır. Ülkemiz sondaj sektörünün devamlılığı ve mevcut personel istihdamının devamını sağlamak için devlete ait sondaj işlerinin en azından bir kısmının özel sektöre açılması hususu bizler için oldukça önem arz etmekte olup birim fiyat açısından devletimizin menfaatinedir.” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.