Evde 30 Saniyede Gizli Şeker Testi Yapabilirsiniz

Dr. Buğra Buyrukçu, evde yapılacak 30 saniyelik “kraker testi” ile gizli şekerin tespit edilebileceğini bildirdi.

Evde 30 Saniyede Gizli Şeker Testi Yapabilirsiniz
Yayınlanma:
Güncelleme:

Şeker hastalığının erken belirtileri olarak kabul edilen "şeker intoleransı" veya yaygın adıyla "gizli şeker," diyabetin habercisi olarak önemli bir rol oynar. Gizli şeker rahatsızlığına sahip olan kişilerin diyabet riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişinin gizli şeker hastası olduğu bilgisi verilmektedir. Ancak tanı konmamış birçok kişi olduğundan bu rakam daha yüksek olabilir. Akupunkturist Dr. Buğra Buyrukçu, gizli şekerin birtakım belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor ve örnekler veriyor:

"Sabahları halsiz uyanıyorsanız, yemek sonrası hızla enerjiniz düşüyorsa, yemek sonrası hemen açlık hissi yaşanıyorsa, son dönemlerde vücutta çıkan et benleri dikkatinizi çekiyorsa, diyet yapmış olmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, sürekli susuzluk hissi içindeyseniz, kaybettiğiniz kiloları hızla geri alıyorsanız, bu belirtiler gizli şeker riskine işaret edebilir." Gizli şekerin bir kişide olup olmadığının kesin bir şekilde belirlenebilmesi için bir kan testi gereklidir. Dr. Buyrukçu, genetik uzmanı Dr. Sharon Moalem tarafından geliştirilen ve sadece 30 saniye süren basit bir testi tanımlıyor:

  1. Ağzınızı tükürükle doldurun.
  2. Tuzsuz bir krakeri çiğneyip tadını saniyelerle ölçmeye başlayın. Krakerin tadının ne kadar süre sonra değiştiğine dikkat edin.
  3. Değişim süresini not alın ve lokmayı yutun.
  4. Eğer tad değişmezse, 30 saniye sonunda lokmayı yutun. Bu işlemi üç kez tekrarlayın ve sonuçları not alın. Bu sonuçların ortalamasını hesaplayın.
  5. Eğer 14 saniye veya daha az bir sürede tad değişmezse, şeker toleransınızın yüksek olduğu söylenebilir. Ancak 14 saniye üzeri ve 30 saniyeye yakın bir sürede tad değişikliği oluyorsa, şeker toleransınız düşük olabilir. Değişiklik ne kadar az ise, o kadar düşük toleransa sahipsiniz demektir. Bu durumda, daha ayrıntılı bir kan testi için doktorunuza danışabilirsiniz. Bu test, genetik yapınızın karbonhidratları nasıl işlediğini belirleyen bir gösterge olarak kullanılır ve buna göre diyetiniz kişiselleştirilebilir." Dr. Buyrukçu, gizli şekerin ciddi bir sağlık sorunu olabileceğini ve erken teşhis edilmesinin önemini vurguluyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.