30 Nisan 2024’te neler yaşandı? 30 Nisan’daki önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik..

30 Nisan 2024’te neler yaşandı? 30 Nisan’daki önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

BM Genel Sekreteri Guterres, Refah'a yapılan askeri saldırıya karşı güçlü bir uyarıda bulunarak, İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelerin Refah'a yönelik operasyonları engellemeleri çağrısında bulundu. Guterres, Gazze'deki toplu mezarların araştırılması için erişimin sağlanması ve hukuk ihlallerinin cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’den gelişmeler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Şırnak'ta gerçekleştirilen operasyonda bir zırhlı aracın devrilmesi sonucu meydana gelen acı olayı duyurdu. Yaşanan kaza sonrası ilk olarak 1 şehit olduğu duyurulmuştu ancak şehit sayısı daha sonra 3’e çıktı.

Özgür Özel ve Erdoğan arasındaki görüşmenin 2 Mayıs Perşembe günü saat 16.00'da AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki 13. Çalışma Meclisi Toplantısı'nda 1 Mayıs ve Taksim hakkında önemli açıklamalarda bulunarak Taksim ısrarının iyi niyetli olmadığını açıkladı.

AK Parti MYK’si sonrası konuşan Ömer Çelik, Irak'ın PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesinin şart olduğunu belirtti. Çelik ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DEM Parti'nin yönettiği belediyelerde bayrak, Atatürk gibi hassasiyetlerle uğraşıldığını belirtti ve "Ortak değerlere saygı gösterilmeli." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret verileriyle ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğiliminin sekiz aydır kesintisiz devam ettiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı ilk çeyreğinde ihracatın 257,6 milyar dolar, turizm gelirlerinin ise 56,3 milyar dolar olduğunu ifade etti. Şimşek, salgın sonrası şekillenen tedarik zincirleri ve küresel ticaretteki parçalanma eğilimlerine değinerek, Türkiye'nin stratejik konumuyla bu eğilimlerden olumlu etkilendiğini vurguladı.

İYİ Parti'den Müsavat Dervişoğlu'na tepki gösteren isimler parti üyeliklerini birer birer sonlandırıyor. Koray Aydın'a yakınlığı ile bilinen Melih Uçmaz ve İlteriş Kağan Arslan, İYİ Parti'den istifa ettiklerini sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Kocaeli Gölcük Donanma Komutanlığında 27 Eylül 2022 tarihinde meydana gelen kaza sonucu yaralanan sözleşmeli er Rıdvan Gürsoy, 2 yıldır devam eden hayat mücadelesini kaybederek şehit oldu.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mayıs ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretim amaçlı doğal gazın satış tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını duyurdu.

Tavuk etinde fiyatlar artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı fiyat artışına müdahale için tavuk eti ihracına sınırlama getirdi.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), 1-11 Mayıs tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Konya'nın Doğanhisar ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 11.03'te meydana gelen depremin derinliği ise 5.31 kilometre olarak ölçüldü.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara'da dört ay içinde ekmeğe çifte zam geldi. Başkent'te 8 TL'den satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 10 TL'ye çıktı.

Başkent Ankara gece saatlerinde sele teslim oldu. Özellikle Yenimahalle, Sincan, Altındağ ve Çankaya’da etkisini gösteren kuvvetli yağış hayatı adeta durma noktasına getirdi. Çankaya’da Beşevler Mahallesi ve çevresinde vatandaşlar kapalı alanlara sığınırken işyerlerini ve metro duraklarını da su bastı. Ayrıca Yenimahalle’de de özellikle Yunus Emre Mahallesinde sokak ve caddeler adeta göle döndü. Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada Ankara’ya yaklaşık 70 kg yağış düştüğünü aktardı ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu bildirdi. Vali Vasip Şahin de can kaybı olmadığını aktardı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan YHT Gar Öğrenci Çalışma İstasyonu, Başkentli öğrencilerin hizmetine açıldı.

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Keçiören Belediyesine ait Aile Terapi Merkezi'nin "gizli" girişi ve içerisinde bulunan odalar hakkında açıklama yaparak Turgut Altınok’un burayı kendisi ve ekibiyle kullandığını iddia etti ve buranın halka teslim edileceğini bildirdi. Altınok ise iddiaları reddetti ve iftira çıkışı yaptı.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde, sahipsiz sokak köpeklerinin toplanması sırasında belediye ekipleri ile vatandaşlar arasında arbede yaşandı.

BBP lideri Mustafa Destici, Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminin amblemin yarışma ile Ankaralılara sorulmasına dair teklifini siyasi partilerin gruplarına sunmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu amblem mevzusunu tabulaştırmamak, kutsallaştırmamak lazım. Burası artık bir Türk İslam devleti ve Ankara da bu Türk İslam devletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başkenti. Bizim Hititlerle falan da bir alakamız yok. Ankara’da yaşayan hiç kimse Hititlerin torunu değil" dedi.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Kepekli inişinde meydana gelen kazada bir kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki "Yeni araç kiralamayacağız. Yerlerine yeni araç almayacağız. Elimizdeki mevcut araç ve iş makineleri ile çalışmaya devam edeceğiz. Tasarruf tedbirlerimiz devam edecek" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın'dan ABB'ye amblem tepkisi geldi. Yalçın, Ankara'nın sorunlarını sıralayarak, "Amblem konusu ile gündemin meşgul edilmesini doğru bulmuyoruz." dedi.

Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, resmi sosyal medya hesabından sevindirici bir haber paylaştı. Başkan Kasap, "Sözümüzü Tuttuk; Mahallelerden Beypazarı'na Minibüs Seferleri Başlıyor!" şeklinde duyurdu.

Ankara’nın Pursaklar ilçesinde okula elektronik sigara getirdiğini velisine haber veren öğretmenini pusu kurarak bıçaklayan lise öğrencisi yakalanarak gözaltına alındı.

Spor dünyasından gelişmeler

Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçında Bayern Münih ile Real Madrid Almanya’da 2-2 berabere kaldı.

MKE Ankaragücü yönetiminden Hüseyin Aytekin, futbolcularından Atakan Çankaya'nın Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmesine karşı çıkarak tepki gösterdi.

Tuzlaspor'un kulüp başkanı Mehmet Berzan İlhanlı hakkında "kara para aklama" ve "yasa dışı bahis" iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 5 futbolcunun ifadesi alındı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.