7 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 7 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik..

7 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 7 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

Yıllardır İsrail ablukası altında olan Filistin'de, 7 Ekim tarihinde Hamas tarafından İsrail'e karşı başlatılan Aksa Tufanının ardından İsrail saldırılarını arttırdı. İsrail tarafından Gazze'ye yönelik düzenlenen saldırılarda 7 ay geride kalırken, 34 binden fazla Filistinli de hayatını kaybetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden heyete Hamas ile ateşkes müzakerelerinde, "Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşulların ısrarla sağlanmasını ve İsrail'in güvenliğini sağlayacak taleplerin kararlılıkla savunulmasını" talimatını verdiğini açıkladı.

Fransa'da Yeşiller Partisi milletvekili Sabrina Sebaihi Fransa-Filistin Uluslararası Araştırma Grubu üyesi 27 milletvekilinin, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yazdığı ortak mektubu paylaştı. Mektupta Fransa hükümetine, Filistin devletini tanıma çağrısı yapılırken, karar tasarısının uygulanması ve İsrail'in yanında barış ve güvenlik içinde demokratik bir Filistin devletinin kurulması talep edildi.

Türkiye’den gelişmeler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin yaptığı açıklamada 20 bin öğretmenin atamasının yapılacağını aktardı. Atamaların gerçekleşeceği branşlar ile ilgili Bakan Tekin, sınıf öğretmenliği için 3 bin 263, özel eğitim için 2 bin 449, rehberlik için bin 597 öğretmenin atanacağını duyurdu.

Ankara'da vahşice öldürülen Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, cinayet iddianamesine "içi boş kağıt parçası" ifadeleriyle sert tepki gösterdi. Ateş ayrıca, “Bugün bir kez daha gördüm ki devletimiz ne sağımızda ne solumuzda ne önümüzde ne de arkamızda." İfadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin bugünkü grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Özel, 'aday dayatması' ifadesini kullanarak Kemal Kılıçdaroğlu’na da gönderme yaptı. CHP'nin Genel Başkanı olarak kendi adaylığımı dayatmak, gibi bir hata yapmayacağını açıklayan Özgür Özel, "CHP'nin birilerinin tükenmekte olan iktidarına tekrar fırsat vermek gibi bir hata yapmayacağımdan herkes emin olsun." diye konuştu.

Eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, yerel seçimler öncesi partisinin "özü başına seçime girme" kararını eleştirerek istifa etmişti. Bahadır Erdem, 31 Mart seçimlerinde büyük bir başarı ile çıkan Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçme kararı aldı ve Özgür Özel, Erdem’e CHP rozetini taktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grubu'nu ziyaret ederek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Bu ziyaret siyasette yumuşama anlamında büyük öneme sahip.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına inerek belirgin bir düşüş kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tebliğ yoluyla KDV artışının mümkün olmadığı vurguladı ve vergi artışı konusunda yetkili kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Son dönemde gündemde olan KDV artışı iddiaları ise yalanlandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Hamas’ın ateşkes kararını olumlu bulduğunu belirtti ve Refah'a yapılacak bir askeri harekatın sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyeceğine vurgu yaptı. İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği sınır kapısının derhal çekilmesi ve Refah'ta ve sınır kapısında eski statüye hızla geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Mili Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı terörist daha hava harekâtıyla etkisiz hâle getirildiğini duyurdu.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara Üniversitesinde 2023-24 eğitim yılının başlangıcında yapılan zam tepki çekmiş, öğrenciler bizzat Rektör Necdet Ünüvar ile bir araya geldiklerinde bu şikayetlerini iletmişti. Eylül ayında yapılan yüzde 150’lik zamla 15 liraya çıkartılan yemekhane ücretleri, dönem bitmeden bir kez daha zamlandı. 2 Mayıs 2024 tarihli kararda yemek ücretlerinin 15 TL’den 20 TL’ye çıktığı ve akşam yemeklerinin de 40 TL’ye yükseltildiği duyuruldu.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde ruhsal problemleri olduğu öğrenilen 15 yaşındaki bir çocuk, tartıştığı 16 yaşındaki ablasını sırtından bıçakladı. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan abla, yaşamını yitirirken saldırgan kardeş gözaltına alındı.

Ankara'nın Sincan ilçesinde, İstasyon Mahallesi Bosna Caddesi Polatlı 1. Cadde kavşağında, park halindeki bir aracın aniden hareket etmesi sonucu bir kadın yaralandı.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Mehmet Yiğiner, Türkiye'nin en büyük esnaf kuruluşlarından biri olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda ciddi yolsuzluklar tespit edildiğini ve yapılacak seçimde Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu başkanlığına aday olduğunu duyurdu.

1998 yılında sinemada kadın emeğini görünür kılma motivasyonuyla yola çıkan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da kapılarını açıyor. Yıllar sonra ilk olarak festivalin yapıldığı, geleneksel mekânı olan Kült Kavaklıdere’ye (eski adıyla Kavaklıdere Sineması) geri dönen festivalin bu yılki teması ise “Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla.” oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, Eski Başkan Turgut Altınok'u borçlar sebebiyle eleştiren Mesut Özarslan'ın Keçiören Belediye Başkanı olmadan önce genel müdür olarak yönettiği ABB şirketi PORTAŞ'ın borcunu hatırlattı.

Başkent Ankara'da, Kızılay metro istasyonunda yaşanan korkutucu olayda bir vatandaş raylara düştü ve ağır yaralandı. Olayın intihar girişimi mi kaza mı olduğu belirsiz.

Başkent Ankara’nın birçok ilçesinde sürüler halinde gezen, çıkardıkları ses ve renkleriyle ilgi çeken yeşil papağanların sayıları gün geçtikçe artıyor. Tropikal kuş Kurtuluş Parkı’nda ortaya çıktı.

Kırıkkale'de, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli 27 yaşındaki Dr. Melike Sargın İlhan, ameliyat sırasında hayatını kaybetti. Ailesi, 23 Nisan tatilinde gerçekleştirilen ameliyatın asistanlar tarafından yapıldığını iddia ederek, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Spor dünyasından gelişmeler

Şampiyonlar Liginde B. Dortmund, PSG'yi deplasmanda 1-0 yenerek finale yükseldi.

Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında Ankaragücü, Beşiktaş’a 1-0 yenilerek elendi.

MKE Ankaragücü'nün teknik direktörü Emre Belözoğlu, Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında deplasmanda Beşiktaş'a 1-0 yenildikleri maçın ardından takımının performansının karşılığını alamadığını belirtti ve sorumluluğu aldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.