Araba alacaklar dikkat: 2024'te kimler ÖTV'den muaf tutulacak?

Otomobil satın alınırken, ücretin büyük bir bölümünü oluşturan Özel Tüketim Vergisinden (ÖTV) engelli vatandaşlar muaf tutuluyor. 2024 yılında da bazı özel statüdeki vatandaşların ÖTV'den muaf tutulması bekleniyor.

Araba alacaklar dikkat: 2024'te kimler ÖTV'den muaf tutulacak?
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖTV, araçların türüne, motor hacmine ve lüks özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösteren bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Lüks otomobillerde daha yüksek oranlara ulaşabilen bu vergi, otomobil satın alacak kişilerin tercihlerini de tekiliyor.

KİMLER ÖTV'DEN MUAF TUTULUYOR?

ÖTV muafiyetinden belirli şartları yerine getiren engelli vatandaşlar faydalanabiliyor. Bu şartların başında, engelli bireyin tam teşekküllü bir hastaneden alacağı sağlık raporu geliyor. Sağlık raporunda belirtilen engel yüzdesine göre ÖTV indirim oranı belirleniyor. Bu oranlar şu şekilde:

  • %40-89 arasında engel yüzdesi: Sıfır araç alırken uygulanacak ÖTV indirimi %26.3.

  • %90 ve üzerinde engel yüzdesi: Sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutuluyor.

Ayrıca, engelli bireylerin araç alımında KDV oranı da düşüyor ve bu tutar %15'lere kadar inebiliyor. Bu avantajlar, engelli bireylerin daha uygun şartlarda araç sahibi olmalarına olanak tanıyor. Özellikle %90 ve üzerinde engel yüzdesine sahip bireyler, sıfır araç alırken ÖTV'den tamamen muaf tutuldukları için ek avantajlar elde etmiş oluyor.

Bu indirimlerden yararlanabilmek için sağlık raporu ve diğer gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekiyor.

GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

ÖTV indirimli araç almak için engelli raporu gerektiren süreçte sunulması gereken belgeler ise şunlar:

  • İmzalı ve doktor onaylı muayene bilgisi,
  • Engelli bireyin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • 5 adet vesikalık fotoğraf,
  • Başvuru formu,
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu için hastaneden alınan dilekçe,
  • 18 yaşından küçük başvuru sahiplerinin vasi kararını belirten belge

2024 YILINDA ÖTV İNDİRİMİ KİMLERE UYGULANACAK?

Normal şartlarda belirli kriterleri yerine getiren engelli vatandaşların muaf tutulduğu ÖTV'den, belirli statülere sahip bazı vatandaşlar da yararlanmak istiyor. ÖTV affından vatani görevini yerine getiren gaziler de engel durumlarına göre yararlanabiliyor. Bu muafiyet hakkından Muharip Gaziler de yararlanmak istiyor. Vatani mücadelede görev alan Muharip Gaziler meclisten ÖTV ile ilgili çıkarılacak yeni bir yasayı bekliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.