Bayraktar AKINCI'dan Çakır Seyir Füzesi ile test atışı: Sonuç tam isabet!

Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), milli olarak geliştirilen Çakır Seyir Füzesi ile gerçekleştirdiği test atışında 100 kilometre uzaktaki deniz üstündeki hedefi tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI'dan  Çakır Seyir Füzesi ile test atışı: Sonuç tam isabet!
Yayınlanma:

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla devam ediyor.

100 KİLOMETRE UZAKTAKİ HEDEFİ TAM İSABETLE VURDU

Bu test, Bayraktar AKINCI'nın Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirdiği ikinci atış testiydi. Test, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI tarafından gerçekleştirildi. Uçak, uzun menzilli atış testi için Sinop'a yol aldı ve 100 kilometre uzaktaki hedefi Karadeniz üzerinde tam isabetle vurdu. Atış testi sırasında Çakır Seyir Füzesi, 800 km/s sürate ulaşarak hedefi vurdu ve bu anlar büyük bir heyecanla takip edildi.

MİLLİ JET MOTORUNA SAHİP

Çakır Seyir Füzesi, milli jet motoruna sahip olarak, Bayraktar AKINCI'nın stratejik kara ve deniz hedeflerine kilometrelerce mesafeden yüksek etki gösterebilmesini sağlıyor. Bu entegrasyon sayesinde, Bayraktar AKINCI'nın kullanabileceği mühimmatlar çeşitleniyor ve stratejik caydırıcılığı artırıyor.

24 Şubat'ta gerçekleştirilen testte, Bayraktar AKINCI C modeli 1 saatten fazla süreyle havada kaldı. Bu uçuş sırasında, aerodinamik parametreler başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, toplamda 1700 HP güce sahip olan 2 X 850 HP motoruyla sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformu olma yolunda ilerliyor.

İLK UÇUŞU 9 ŞUBAT'TA GERÇEKLEŞTİ

Bayraktar AKINCI TİHA, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi ve 29 Ağustos 2021'de envantere girdi. Yakın zamanda, 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B modelleri, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra Azerbaycan'ın envanterine katılmaya başladı.

Azerbaycan envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA, ilk uçuşunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın birlikte izlediği 9 Şubat'ta gerçekleştirdi. Türk savunma ve havacılık sanayisinin tarihinde tek seferde yapılan en büyük ihracat anlaşması, geçen yıl Suudi Arabistan Krallığı ile yapıldı.

22 Şubat'ta icra edilen test sırasında, Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti.

BATMAN'DAN İZMİR'DEKİ HEDEFLERİ VURDU

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, Türk havacılık tarihinde önemli bir adım olan 40 bin uçuş saati üzerinde başarılı bir şekilde tamamlandı. Ayrıca, 45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekorunu elinde bulunduruyor. 2023 yılında Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca kat ederek Bakü'ye gitti. Ayrıca, 2022'de Efes Tatbikatı'nda Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedefleri başarıyla vurdu.

Baykar, tüm projelerini öz kaynaklarıyla finanse ederek, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinden bu yana gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan sağladı. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2021 ve 2022'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu olarak açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Türk Havacılığının Altın Çağı. Bayraktar AKINCI, Roketsan’ın geliştirdiği Milli seyir füzesi Çakır’a entegre edilen arayıcı başlık ile gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.