Bebeklerde diş temizliğine ne zaman başlanmalı?

Bebeklerde ilk dişler genellikle 6 ayı doldurduklarında çıkmaya başlıyor.

Bebeklerde diş temizliğine ne zaman başlanmalı?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bebeklerde ilk dişler genellikle 6 ayı doldurduklarında çıkmaya başlıyor. Normalde diş sürmesi, büyüme ve gelişme süreci içinde ortaya çıkan fizyolojik bir olay olmasına rağmen çocukta özellikle süt dişleri sürmesi sırasında bazı sorunlarla karşılaşılabiliniyor. 

Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Buğra Özen, diş çıkartma döneminde bebek nasıl rahatlatılır, bebeklerin sağlıklı diş çıkarması için neler yapmalı sorularını yanıtladı. 

Diş sürme sırasında dişin, dişetini yararak oluştuğu için bu süreçte çocuklarda bazı rahatsızlıklara yol açabildiğini belirten Doç.Dr. Buğra Özen, süt dişlerinin sürmesi sırasında özel olarak üretilen ağız kaşıyıcıları kullanmanın yararlı olacağını söyledi. Özel kaşıyıcıların diş sürme hareketini hızlandıracağını ayrıca ağız kaşıyıcı olarak ebeveynlerin soyulmuş bir havucu gözetim altında çocuğa verebileceklerini söyleyen Doç.Dr. Özen, “Çocukta çok rahatsızlık gözleniyorsa sadece o bölgeye ağrı kesiciler günde 3 veya 4 kez ebeveyn tarafından masaj yapılarak uygulanabilir. Bunlar ağrı ve kaşıntıyı azaltırlar. Ancak çok dikkatli kullanılmalıdır. Bu ilaçların sistemik emilimleri hızlıdır yanlış ve fazla kullanımda toksik doz oluşabilir” bilgilerini paylaştı.  

Sağlıklı dişler için ebeveynlere tavsiyeler

Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde kısa süreli kullanılmak üzere ağızdan antialerjik ilaçlar ve ateş düşürücülerin kullanılmasının yararlı olabileceğini ifade eden Doç.Dr. Buğra Özen ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: “Bebeklerde ilk süt dişinin sürmesiyle ağız temizliğine başlanmalıdır. 1 yaş, diş temizliğine başlamak için geç bir yaştır. Altıncı ayda ilk süt dişinin sürmesi ile çocuk 12 aylık olmadan önce, çürük risk değerlendirmesi yapılmalı ve ağız hastalıkların önlenmesi konusu da dahil edilerek, çocuk diş hekimi tarafından aile eğitimi verilmelidir. İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent/gazlı bez ile dişlerini silerek temizleyebilirsiniz veya parmak ya da topuz şeklindeki diş fırçalarını alarak diş temizliğine başlayabilirsiniz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.