Burdur'da sıra dışı deney: İneklere müzik dinletiliyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) bulunan büyükbaş hayvan çiftliğinde, ineklere müzik dinletilerek müziğin süt verimliliği ve hayvan davranışları üzerindeki etkisi araştırılıyor.

Burdur'da sıra dışı deney: İneklere müzik dinletiliyor
Yayınlanma:

Geçtiğimiz yıl başlatılan proje kapsamında, MAKÜ'nün Veteriner Fakültesi, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle, üniversitenin çiftliğinde müzik dinletilen ineklerin süt verimliliği takip ediliyor ve hayvanların müziğe verdikleri tepkiler gözlemleniyor.

MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Zeki Nacakcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, müzikle ineklerin süt verimliliğini artırmanın mümkün olup olmadığını araştırmak için bu projeye başladıklarını belirtti.

Daha önce yapılan araştırmalarda genellikle klasik müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi üzerine yoğunlaşıldığını ifade eden Nacakcı, kendi araştırmalarında Türk halk müziği, yöresel müzikler ve meditasyon müziklerini kullanarak diğer çalışmalardan farklılaştıklarını dile getirdi.

Nacakcı, fareler üzerinde yapılan denemelerden bahsederek, "Farelerin stres ve süt hormonlarını etkileyen çalışmalar yaptık. Bu çalışmada belirli müzikleri belirledik. Hangi desibelde ve hangi sürelerde müzik dinletileceğini belirledikten sonra büyükbaş çiftliğindeki ineklere müzik dinletmeye başladık." dedi.

İneklerin süt sağımı sırasında stres yaşadıklarını vurgulayan Nacakcı, "Farklı müzikler dinleterek Pavlov gibi denemeler yapıyoruz. Araştırmanın sonuçlarını henüz almadık ancak süt verimliliğine olumlu etkisi olduğu yönünde ilerliyoruz. İneklerin müziğe çok güzel tepki verdiklerini gözlemliyoruz. Müzik çalmaya başladığında direkt müziğe odaklanıyorlar ve müziklere uygun hareket ediyorlar. Türk halk, caz ve meditasyon müziklerine diğer müziklere oranla daha fazla tepki verdiklerini gözlemledik." şeklinde konuştu.

Projenin bilimsel verilerinin de açıklanacağını belirten Nacakcı, proje çalışmalarının 3 ay içinde tamamlanacağını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.