Depremde 186 kişiye mezar olan site kaçak çıktı

Gaziantep'in Islahiye ilçesinde 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan 8 bloklu Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının 11 yıl sonra usulsüz evraklarla alındığı ortaya çıktı. Bu sitenin çökmesi sonucunda 186 kişi hayatını kaybetmişti.

Depremde 186 kişiye mezar olan site kaçak çıktı
Yayınlanma:

Islahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonuçlandı. Soruşturma kapsamında 11'i tutuklu 15 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezaları istendiği bir iddianame hazırlandı. Bu iddianame Islahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, binaların 1994-1997 yılları arasında proje hazırlanmadan, fenni mesul veya teknik uygulama sorumlusu atanmadan tamamlandığı, 2008'de yeni gibi ruhsatlandırıldığı belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne ait bilirkişi raporuna göre, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü, statik hesap raporları ve statik projesinin bulunmaması nedeniyle, yapımından sorumlu olan yapı sahibi veya yapım işini üstlenen işverenin sorumluluğu vurgulandı.

İddianamede, yapı aşamasındaki donatı detaylandırması ve malzeme kalitesi yetersizliği nedeniyle binanın yapımından sorumlu olan yapı sahibi, müteahhit veya yapım işini üstlenen işveren ile belediyenin yapı kontrol birimi çalışanlarının mesuliyet taşıdığı aktarıldı.

Yapıların ruhsatlandırılmadığı ve kanunda belirtilen esaslara uyulmadan, herhangi bir proje hazırlanmadan ve fenni mesul veya teknik uygulama sorumlusu atanmadan inşa edildiği belirtildi. İddianamede, "Binaların ruhsatlandırma tarihinde yürürlükte bulunan güncel yönetmeliklere uygun hale getirilmesi gerektiği halde, bu yükümlülüklerden kaçınılarak ruhsatlandırma işlemlerinin yeni bina inşa ediliyormuş gibi evraklar tanzim edilerek yapıldığı anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.