Dijital bağımlılık artık çocukları etkisi altına aldı | Çağın yeni sorununda çocukları ekranlardan uzaklaştırın!

Gelişen teknoloji ile birlikte dijital dünya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu hızlı dijitalleşme, bireyleri dijital bağımlılık tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Türkiye'de de giderek artan bir sorun haline gelen dijital bağımlılık, hem gençleri hem de yetişkinleri etkisi altına alıyor.

Dijital bağımlılık artık çocukları etkisi altına aldı | Çağın yeni sorununda çocukları ekranlardan uzaklaştırın!
Yayınlanma:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Dijital bağımlılık, bireyin bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi dijital cihazlara aşırı bağımlılık geliştirmesi durumu olarak ön plana çıkıyor. Bu bağımlılık, sosyal medya, video oyunları, çevrimiçi alışveriş gibi dijital aktivitelerden kaynaklanabilir. Dijital bağımlılığın belirtileri arasında ise sürekli cihaz kullanma isteği, cihaz kullanımı sırasında geçen zamanın farkına varılamaması, diğer aktivitelerden zevk alamama, sosyal ilişkilerde azalma ve uyku düzeninde bozulma gibi durumlar söz konusu oluyor.

DİJİTAL BAĞIMLILIK ARTIK ÇOCUKLARI ETKİSİ ALTINA ALDI!

Türk Eğitim-Sen'in gerçekleştirdiği araştırma verileri incelendiğinde, Türkiye'deki dijital bağımlılık küçük yaşlara kadar indi. Buna göre, ilkokul öğrencilerinin tablet kullanım oranı yüzde 67 olurken ortaokul öğrencilerinin akıllı telefona sahip olma oranı yüzde 64, lise öğrencilerinin ise yüzde 89 olduğu belirlendi.

Yaş grupları arasında 6 saat ve üzerinde en çok oyun oynayan ise ortaokul öğrencileri oldu. 6 saat oyun oynama süresi ilkokulda yüzde 7,1 olurken liselerde bu durum yüzde 3,2 oldu.

Türkiye'de internet kullanım oranı her geçen gün artarken dijital bağımlılık vakalarında da belirgin bir artış gözlemleniyor. Özellikle genç nüfus arasında bu oran daha yüksek seviyelerde seyrediyor.

DİJİTAL BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK

Dijital bağımlılıkla mücadele günümüzde büyük bir önem arz ederken özellikle küçük yaşlardaki çocuklar için eğitim ve aile iletişimi ön plana çıkıyor. Ailelerin, çocuklarıyla daha etkili ve verimli zaman geçirmesi hiç şüphesiz ekran bağımlılığını azaltacak en büyük etken olarak ön plana çıkıyor. Öte yandan fiziksel aktiviteler, bilinçli kullanım ve gerektiğinde psikolojik destek de dijital bağımlılıkla mücadelede etkin rol oynuyor.

dijital.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.