Dışişleri'nden İsrail ve İran'a itidal çağrısı geldi

Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Şam Büyükelçiliği'ne yapılan İsrail saldırısına verdiği misilleme hakkındaki açıklamasında, bölgesel savaş riskine dikkat çekti.

Dışişleri'nden İsrail ve İran'a itidal çağrısı geldi
Yayınlanma:

Açıklamada, 1 Nisan'daki Büyükelçilik saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, "Bölgenin istikrarını tehlikeye atacak ve küresel çatışmalara yol açabilecek bir sürecin başlamaması için çabalarımızı sürdüreceğiz" denildi.

Bakanlık, misilleme öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Hakan Fidan ve diğer mevkidaşları üzerinden İran'a ilettiği mesajları hatırlatarak, "Taraflar arasındaki karşılıklı beklenti ve mesajlar, ülkemiz aracılığıyla iletildi ve tepkilerin orantılı olması için girişimlerde bulunuldu. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail'e etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanışa son verilmesi çağrısını açıkça iletiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın dünkü İran misillemesi hakkındaki açıklamasının tam metni şu şekilde:

"İsrail'in Gazze'deki çatışmaların yayılma ve tırmanma riski taşıdığı uyarılarımızı uzun süredir tüm muhataplarımıza iletiyoruz.

İran'ın Şam Büyükelçiliği'ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkardı. İran'ın bu saldırıya verdiği misilleme ve sonrasındaki gelişmeler, olayların hızla bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha gösterdi.

Olay öncesinde İran ve ABD yetkilileriyle görüşerek itidal çağrısında bulunduk. Taraflar arasındaki karşılıklı beklenti ve mesajlar, ülkemiz aracılığıyla iletildi ve tepkilerin orantılı olması için girişimlerde bulunuldu.

Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanışa son verme çağrısını açıkça iletiyoruz.

Bölgemizin istikrarını kalıcı olarak tehlikeye atan ve küresel çatışmalara yol açabilecek bir sürecin başlamaması için çabalarımızı sürdüreceğiz.

Gelişmeler ilgili kurumlarımızla sürekli istişare halinde takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.