İşsizler dikkat: İŞKUR binlerce eleman arayan meslekleri açıkladı!

İşsizlik ve eleman açığı, ekonomik dengelerin hassas noktalarından biri olarak Türkiye ve dünya genelinde sık sık gündeme geliyor. İŞKUR'un nisan istatistiklerine göre, özellikle özel sektörde belirli meslek gruplarında ciddi bir eleman açığı olduğu ortaya çıktı.

İşsizler dikkat: İŞKUR binlerce eleman arayan meslekleri açıkladı!
Yayınlanma:

En çok eleman açığı yaşanan sektörler arasında özel güvenlikçi, turizm-otelcilik elemanı, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi, garson ve satış elemanı gibi alanlar öne çıkıyor. Bu sektörlerde işverenlerin toplamda 230 bin elemana ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Ancak, bu pozisyonların sadece 100 bini dolmuş durumda.

Özellikle gençlerin emek yoğun işlere olan talebinin azalması, bazı sektörlerde işçi sıkıntısını artırıyor. Örneğin, tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman açığı giderek büyüyor. İmalat sanayisindeki eleman açığı sayısı 341 bini geçerken, toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı olduğu görülüyor.

Nisanda en fazla açık iş pozisyonunun özel güvenlik görevlilerinde olduğu belirtiliyor. Onu turizm ve otelcilik alanı takip ediyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte otellerde ve turizm tesislerinde eleman açığı artıyor. Reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi ve garson gibi pozisyonlarda da büyük bir eleman açığı bulunuyor.

Sektör temsilcileri, özellikle yeme-içme sektöründe servis elemanı bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Bu konuda çözüm üretilmesi için meslek okulları üzerinden eğitimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, bu sektörde çalışanların maaşlarının da oldukça yüksek olduğu ifade ediliyor. Tecrübeli bir garsonun 30 bin TL'nin üzerinde kazanabildiği ve niteliğine göre 50 bin TL'yi geçebildiği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.