KDV indirimi Siteler esnafını memnun etmedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ÖTV ve KDV indirimine mobilyacı esnafından tepki geldi.

KDV indirimi Siteler esnafını memnun etmedi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Siteler esnafının KDV tepkisi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme” toplantısında yeni vergi indirimlerini açıklamasına sektörlerden farklı tepkiler geldi. Bakan Albayrak’ın açıklaması ile birçok sektörde, KDV ve ÖTV indirimine gidilerek, yıl sonuna kadar mobilya ürünlerinde KDV %18’den %8’e çekildi.  Türkiye’nin mobilya merkezi olarak bilinen siteler esnafının geçici KDV düzenlemesi ile ilgili görüşlerini dile getiren Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

ZOR BİR YOL OLDU

Piyasalardaki durgunluğun ve dolardaki artış sebebi ile zor bir yıl geçirdiklerini söyleyen Taklacı; Mobilyada ki KDV‘nin düşürülmesi ile ilgili yıllardır çalışmalar yapıyoruz ve neden düşürülmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. KDV oranlarının tespitine ilişkin kararda yapılan değişiklikle kısa süreliğine de olsa KDV %8 e düşürüldü. Fakat 2017 yılında tekrarlanan hata yenilendi ve özellikle sektörümüzle alakalı KDV indirimi esnafımızı tatmin etmediği gibi zarara da uğratacak. 2017 yılında yapılan kısa süreli KDV düzenlemesinde de aynı konulara değindik. Mobilyada KDV indirimi yaparken bizlerden görüş alınsın. Çünkü şu an hammadde yani suntalam, MDF, Kumaş, mobilya boyama hizmeti, sünger, boya malzemesi, mobilya aksesuar ve işçilikte KDV %18 iken mobilyanın bitmiş hali son kullanıcıya %8 olarak yansıtılması isteniyor. Ama ustalarımız, işletmelerimiz zanaatkarlarımız bir ürünü ortaya çıkarmak için aldıkları tüm hammaddeye %18 KDV ödüyor. Burada yapılan haksız indirimin yükü küçük esnafa yüklenmiştir. Kazanan yine elinde stok bulunduran büyük fabrikalar olmuştur. KDV indirimi esnafın cebinden çıkacak. Dedi.

EL İŞÇİLİĞİNDE KDV SIFIR OLMALI

Başkan Taklacı, düzenlemenin yanlış yapıldığını dile getirirken ayrıca el işçiliği mobilyadan alınan verginin alınmaması gerektiğini söyleyerek, “Zaten 2-3 ustanın el emeği göz nuru 10-15 günde yapıp bitirdiği mobilya takımı ile günden onlarca üretilen fabrikasyon ürünlerle rekabet etme zorunda bırakılırken, birde aynı oranda KDV ödemek ile karşı karşıya kalıyor. Bizler mobilyada piyasaları canlandırma için yapılan KDV indirimini olumlu bir tutum olarak algılarken, düzenleme yapılıp kesinlikle devam ettirilmesi gerektiğini ve el işçiliği mobilya ile fabrikasyon ürünlerin ayrı ayrı kategoride sınıflandırılmasını el işçiliği mobilya ve boyacılıkta KDV alınmamasının gerektiğini söylüyoruz. Ancak bu şekilde Türk Mobilyası dünyada ve bölgesinde istenilen Pazar payına sahip olabilir kendini geliştirebilir. Dedi.

ALIRKEN %18 SATARKEN %8

Başkan Hüseyin TAKLACI,  yapılan düzenleme ile kdv indirildi ama aşmamız gereken konular var, boyacı esnafımız, iskeletçi esnafımız ve hammaddecimiz hala faturayı %18 kesiyor, yani mobilyacı esnafımız %18 ile giriş yapıyor ama satarken %8 ile çıkış yapıyor. Düzenlemeyi yapanların bu sektörü biliyor olması lazım. İskeletçi, boyacı hizmet ürettiği için KDV indiriminden yararlanamıyor. Biz her zaman söylüyoruz bu tür sektörü ilgilendiren konularda kesinlikle ilgili meslek kuruluşu ile müteala yapılmalı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.