Mısır basınına göre Hamas ateşkes kararını yazılı verecek

Mısır basını, Hamas heyetinin Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrıldığını ve Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması teklifine yazılı yanıt vereceğini bildirdi.

Mısır basınına göre Hamas ateşkes kararını yazılı verecek
Yayınlanma:

Al Qahera News televizyon kanalının aktardığı habere göre, Hamas heyeti Kahire'den ayrıldı ve Mısır'ın ateşkes teklifine yazılı yanıtla döneceği belirtildi. Ancak, detaylı bilgi verilmedi.

Mısır ve Hamas arasında ateşkes teklifine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, teklifin Tel Aviv'in tahminlerine göre 134 İsrailli esirin 3 aşamada serbest bırakılmasını içerdiği ifade edildi. İlk aşamada 33 esirin, geri kalanların da 10 hafta arayla iki aşamada serbest bırakılması öngörülüyor.

Gazetenin aktardığına göre, Hamas, elindeki her İsrail askerine karşılık 50 esirin serbest bırakılmasını, her sivile karşılık da 30 esirin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması konusunda bir teklif olduğunu belirtmişti.

Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda hazırlanan yeni bir ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması teklifinin Hamas'a sunulduğu ve Hamas'ın yakında yanıt vereceği açıklanmıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 24 binden fazla kadın ve çocuk 34 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'de sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği, 77 binden fazla yaralı olduğu ve 7 bin kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,9 milyondan fazla Filistinli zorla göç etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 25 Mart'ta aldığı ateşkes kararına rağmen İsrail saldırıları devam ediyor. Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrail makamları, Gazze'nin güneyindeki Refah'a kara saldırısı yapabileceklerini belirtiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.