Nikâh şekerlerine dönemsel yenilik: Gelenek değişti!

Ankara Suluhan'da hediyelik ürünler üreten bir işletme sahibi Nalan Toker, nikâh şekeri geleneğinin değişimini ve Başkent'te tercih edilen çeşitlerini anlattı. Osmanlı'dan günümüze uzanan nikâh şekeri kültürü, artık kalıcı hediyelikler olarak karşımıza çıkıyor.

Nikâh şekerlerine dönemsel yenilik: Gelenek değişti!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Orta Doğu ve Orta Asya kökenli nikâh şekeri geleneği, Türk kültüründe evlilik törenlerinde misafirlere verilen sembolik bir tatlı olarak biliniyor. Nikâh şekerleri dağıtılırken, çiftin mutlu olması ve evlerinden bereket eksik olmaması gibi dileklerde bulunuluyor. Bu gelenek zaman içinde farklı toplumlar tarafından benimsenerek değişime uğradı.

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Suluhan'da davetler için küçük hediyelikler yapan Nalan Toker, geleneksel bir düğün hediyesi olan "nikâh şekerinin" değişimini ve Ankara'da en çok tercih edilen çeşitleri muhabirimize anlattı.

OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE UZANAN BİR GELENEK

Toker, "Nikâh şekeri geleneği çok eski bir gelenek. Osmanlı'ya şekerin gelmesiyle birlikte şeker birçok çeşitte kullanılıyor. Özel günlerde davetlilere şekerleme ikram etme geleneği de buradan geliyor diyebilirim. Nikâh şekeri geleneği Osmanlı'dan günümüze kadar devam eden bir kültür." dedi.

nalan.jpeg

Nikâh törenlerinde davetlilere verilen küçük hediyelikler evlilik kutlamalarının önemli bir parçası oluyor. Bu hediyelikler, çiftin teşekkürünü ifade etmenin yanı sıra, misafirlere özel bir hatıra sunmanın da bir yolu olarak önem taşıyor. Bu yolun zaman içerisinde değişime uğradığını ifade eden Toker, şunları kaydetti:

"Nikâh törenlerinde verilen hediyelikler genellikle çiftin kişisel tercihlerine ve bütçesine bağlı olarak değişiyor. Bunlar, genellikle küçük ve anlamlı eşyalar olup, davetlilerin evlilik gününü hatırlamasını sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Bunlar arasında minyatür çerçeveler, magnetler, kişiye özel anahtarlıklar, kalem setleri, mumlar, küçük vazolar veya özel olarak hazırlanmış kurabiye ve çikolatalar gibi şeyler olabiliyor."

whatsapp-image-2024-05-08-at-03-58-37.jpeg

KOKULU MUMLARA TALEP ÇOK

Tüketilebilir hediyelerden çok, kalıcı ve anlam ifade eden hediyeliklerin daha çok tercih edilmeye başladığını ifade eden Toker, küçük vazolar, cam şişe içerisinde kolonyalar, anahtarlık ve magnet en çok tercih edilen ürünler olduğunu söyledi. Kokulu mumlar ise Ankara’da en çok tercih edilen hediyelikler arasında yer alıyor.

whatsapp-image-2024-05-08-at-03-18-01.jpeg

Toker, artan mum talebini ise şu sözlerle değerlendirdi: "Çeşitli mumlar yapıyoruz, üzerinde 'düğünümüze hoş geldiniz' yazıları oluyor. Mum, ışığı ve aydınlanmayı temsil ediyor, birçok kişi için anlam ifade eden bir hediyelik olabiliyor. Sosyal medya mum yapma akımlarının artması da mum hediyeliklerine talebin artmasını sağladı diye düşünüyorum."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.