"POS bozuk, IBAN'a yolla" diyen esnaf yanacak

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine kredi kartı ödemesi kabul etmeyip IBAN’a havale isteyen mükellefler için yeni bir çalışma başlatıldı.

"POS bozuk, IBAN'a yolla" diyen esnaf yanacak
Yayınlanma:

Bankalar ve diğer kredi kartı okuma cihazı sağlayıcı kurumlar, işletmelerin POS makineleri ve imprinter cihazlarıyla gerçekleştirdikleri satış işlemlerine ilişkin verileri Maliye Bakanlığı ile paylaşılıyor. Bu veriler, doğrudan beyanname üzerinden denetlenebilmektedir ve kredi kartıyla yapılan ödemelerin hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisi açısından kayıt altına alınmasını sağlar.

Ancak son zamanlarda bazı işletmelerin, vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerinden IBAN aracılığıyla ödeme almaya çalıştıkları tespit edildi. Bu durum, yapılan tahsilatların KDV ve gelir-kurumlar vergisi açısından vergi kaybına yol açtığı belirtiliyor.

Kaynaklar, bir mal veya hizmet karşılığında IBAN hesabına para gönderilen kişilerin yasa dışı faaliyetlerde bulunmaları durumunda, para gönderenlerin de aynı suçla itham edilebileceğine dikkat çekiyor. Örneğin, vatandaşın IBAN hesabına para gönderdiği kişinin yasa dışı bahis faaliyeti yürüten bir güzellik merkezi olabileceği örnek veriliyor. Maliye yetkilileri, vatandaşları bu konuda uyararak, "Fatura veya fiş alınmadığı zaman, tüketici şikayetine dayanak oluşturacak bir belge de bulunmayabilir" değerlendirmesinde bulundular.

Son dönemde, özellikle küçük esnafın yanı sıra birçok sektörde bu durumun yaygın olduğu vurgulanıyor. Stok problemi olmayan hizmet sektöründe, müşterilerin IBAN aracılığıyla ödemeye yönlendirildiği tespit edildi.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, gelirleriyle uyumsuz harcamaları olan kişilere yönelik analizlerine hız verdi. Banka hesapları, tapu kayıtları ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkarak, lüks bir yaşam sürenler ve gelirlerini beyan etmeyenlerin denetimine devam etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaklaşımı ise vergi kayıplarına ve kaçakçılığa karşı mücadeleyi sürdüreceği yönünde.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.