İshak Güven Güvelioğlu: "Rize'nin geleceğine sahip çıkıyoruz"

Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilen 'Rize Günleri'ne katılan Rize Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İshak Güven Güvelioğlu, vakıf olarak Rize kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere doğru bilgileri aktarmayı amaçladıklarını belirtti.

İshak Güven Güvelioğlu: "Rize'nin geleceğine sahip çıkıyoruz"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

1993 yılında kurulan Rize Araştırmalar Vakfı, Rize'nin kültürünü, edebiyatını, tarihini, folklorunu kaleme alan nitelikli eserlerin tespitini yaparak, yayımlıyor.

Bugüne kadar 42 kitabın basıldığı Vakıf'ta aralarında akademisyen ve araştırmacıların olduğu yayın kurulu bulunuyor. Rize Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İshak Güven Güvelioğlu, "Yüksek lisans ya da doktora tezi olarak hazırlanan eserleri kurulun onayıyla yayımlıyoruz. Memleketimiz için çalışmalara, araştırmalara devam ediyoruz." dedi.

untitled-1-004.jpg

"HEMŞİN, KADİM BİR TÜRK YURDU"

Uzun yıllar tartışma konusu olan 'Hemşin' ile ilgili iddiaları, Osmanlı arşivinde araştırarak buldukları belgelerle çürüttüklerini ifade eden Güvelioğlu, şunları ifade etti:

"Rize'nin iç kesimleri 'Hemşin' diye anılır. Osmanlı döneminde Hemşin ve Çamlıhemşin tek ilçeydi ve daha geniş bir alanı kaplıyordu. 1850 yıllarında Hemşin ilçesi bölündü. Orada yaşayan insanların etnik kimlikleriyle ilgili dışarıdan yazılan kitaplarla yanlış bir algı oluşturuldu. Hemşinlilerin Ermeni olduğu iddia ediliyordu. Biz, Osmanlı arşivinde çok geniş bir araştırma yaparak, fetihten sonraki belgeleri inceledik ve bu iddianın yalan olduğunu gördük. Hemşin'in daha eski ve kadim bir Türk yurdu olduğunu tespit ettik."

untitled-1-003.jpg

"GELECEĞE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Güvelioğlu, Başkentlilerle buluşan Rize Günleri hakkında da, "Rize'nin geleceğine sahip çıkıyoruz. Bu kültürün unutulmaması için kayıt altına alıyoruz. Bu amaçla da çalışmalarımız devam ediyor. Ankara'da gerçekleştirilen bu etkinlikle birlikte Rize'den buraya göç edenler tekrar memleketiyle buluşmuş oldu." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.