TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Pazarlarda üreticilere daha fazla yer ayrılmalı''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, semt pazarlarında üreticilere daha fazla yer ayrılması ve üretici pazarlarının her ilçede kurulması talebinde bulundu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Pazarlarda üreticilere daha fazla yer ayrılmalı''
Yayınlanma:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, seracılığın dünyada önemli bir sektör haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu alanda hızla atılım ve gelişme gösterdiğini vurguladı. Türkiye'nin seracılıkta dünya dördüncüsü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Türkiye'de 73 ilde 764 bin 207 dekar alanda örtü altı üretim yapıldığını açıklayan Bayraktar, geçen yıl seralarda 8 milyon 956 bin 951 ton üretim gerçekleştirildiğini belirtti. Bu üretimin yüzde 89'unun sebzelerden oluştuğuna dikkat çekti.

Özellikle sebze seracılığının yoğun olduğu Antalya ve Mersin illerinde Ramazan Bayramı sonrasında örtü altı sebze ürünlerinde fiyat düşüşleri yaşandığını ve bu durumun çiftçilere zarar verdiğini bildiren Bayraktar, belediyelerin denetimlerini artırmaları gerektiğini vurguladı.

Üretici birliklerinin piyasayı etkileyecek güçleri olmadığını belirten Bayraktar, bu birliklerin mali ve idari yönden güçlenmesi için mevzuatta düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, çiftçilerin zarar etmemesi için belediyelerin çabuk bozulabilen ürünlerin alımını yapması gerektiğini dile getirdi.

Bayraktar, belediyelerin üreticilere daha fazla yer ayrılması, üretici pazarlarının her ilçede kurulması, gıda fiyatlarını denetlemesi ve haksız kazanç elde edenlere ceza uygulaması gibi önlemler alması gerektiğini belirtti.

Çiftçilerin belediyelerden beklentilerine de değinen Bayraktar, tarım arazilerinin korunması, genç nüfusun kırsalda tutulması için sosyal alanların artırılması, pazarlama kooperatiflerinin desteklenmesi, tarımsal desteklerin düzenli olarak verilmesi, altyapı hizmetlerinin artırılması ve tarımsal ürün işleme tesislerinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.