Eyüp Kara

Eyüp Kara

Havanda su dövdüler

Havanda su dövdüler

Altı partinin genel başkanları bir masanın etrafında onbirinci kez toplanıp yine havanda su dövdüler bana göre. Ortada somut ve elle tutulur bir karar çıkmadığı gibi bilinmezlikler devam ediyor.

Altılı masanın 11. toplantısında alınan en akılda karar “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde anlaşma sağlamaları oldu. Bunu ben demiyorum kendileri toplantının ardından yaptıkları açıklamada belirtiyorlar.

6Altılı masanın 11’inci toplantısı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Basına kapalı yapılan 9 saat süren toplantının ardından yapılan ortak açıklamada 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi.

Anlaşma sağlamışlar ama ortada bir netice var mı diye sorarsanız bana göre yok. Çünkü altı liderin hepsi her ne kadar biz ortak bir anlaşmaya vardık dese de ortada gözle görülür, elle tutulur bir ilerleme olduğunu düşünmüyorum.

Söylenen ve verilen sözler hayata geçirilmediği sürece kağıt üzerinde kalmaya mahkum olacaktır. Çünkü verilen sözlerin yerine getirilmesi zaman alacağı gibi altı parti ve masanın altında duran HDP açısından bakınca işlerinin hiç kolay olmadığını söylemek isterim.

Cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği konusunun da konuşulduğu toplantıda, “Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı'nın parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacağı” görüşüne yer verildi.

Toplantıdan çıkan bana göre en somut açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili olanıydı. Toplantıda alınan en ciddi karar belki de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusuydu. Alınan karara göre, “TBMM yenileme kararı almadığı sürece Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir” denildi.

Hele şükür sonunda dilinizin altındaki baklayı çıkardınız. Altı parti lideri toplandı dokuz saat düşündü, tartıştı ve sonunda 20 yıldır halkın teveccühü ile girdiği her seçimden zaferler çıkan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olamayacağı yönünde bir açıklama yayınlamak oldu.

Ben şimdi bir vatandaş olarak düşünüyorum. Siz onbirkez toplandınız bilmem kaç saat düşündünüz, taşındınız alacağınız karar Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olamaz demek mi oldu. Gerçekten aldığınız karar bu ise ben size söyleyecek söz bulamıyorum.

Altılı masanın demek ki seçimi kazanabilmelerinin tek yolu Erdoğan’ın adaylığının önünün kesilmesi ve aday olması engellenmesi. Peki siz vatandaşa ne umut vereceksiniz, bu ülkeyi nasıl yöneteceksiniz. Umudunuz bir kişinin gitmesi ise yazık gerçekten bu ülkeye de yazık size umut bağlayan insanlara da yazık.

Onbirinci toplantıda liderler ilk kez adaylık konusunu ele alındığı gelen bilgiler arasında. Fakat ortada henüz ne bir aday var ne de kimin aday olacağı var. Kısacası altın gününde bir araya gelen komşuların toplantısından pek bir farkı yok gibi geldi bana.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı konusunda ise "TBMM yenileme kararı almadığı sürece Sayın Erdoğan'nın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir" denildi.

Öte yandan kritik onbirinci liderler buluşması öncesinde CHP'li büyükşehir belediye başkanları, CHP Genel Merkezi'ndeydi. Belediye Başkanları CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu ile 1 buçuk saat görüştü. Edinilen bilgiye göre, görüşmede adaylık konusunda Kılıçdaroğlu’na tam destek veren başkanlar ayrıca 6’lı masanın adayının bir an önce ilan edilmesini talep etti.

Belediye başkanları başta kendini cumhurbaşkanlığı adaylığı için hazırlayan Ekrem İmamoğlu görünüşe göre bu kez Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır almış gibi görünüyor. Ama ben ilerleyen günlerde başka gelişmelerin yaşanacağından yana bir fikirdeyim umarım yanılırım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi