Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

HAZİNE ARAZİLERİ TARIMIN HİZMETİNDE

HAZİNE ARAZİLERİ TARIMIN HİZMETİNDE

 Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı, Hazineye ait olan ve Maliye Bakanlığınca özel ağaçlandırma yapılması için kiraya verilen arazilerde özel orman (özellikle badem ve ceviz) tesis etmek isteyen girişimcilere özel orman tesisi masrafları ve 3 yıllık bakım giderlerinin  %25’i kadar hibe uygulaması vardı. İki bakanlığın birleşmesinden sonrada aynı uygulamalar ve hibeler yine devam etmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ da, Ülkemiz orman alanlarını çoğaltmak, hazine arazilerinin ağaçlandırılarak tarımsal üretime katkı yapması amacıyla kiralanması ile ilgili bazı kolaylıklar getirdi. Bu kapsamda, badem, ceviz, zeytin, antepfıstığı, kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türlerin yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla, belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan Hazine taşınmazları üzerinde 10 yıla kadar ağaçlandırma izni verilmektedir.

Büyükşehir belediyesi mücavir alan sınırı olarak da 17.09.2013 tarihinde geçerli olan sınırlar kabul edilmektedir. Kiralanacak arazinin 20 dekardan az, 3000 dekardan fazla olmaması gerekmektedir. Elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma amaçlı kiralama izni verilmemektedir. Taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde oturan, köyün nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde oturmayan, köyün nüfusuna kayıtlı olmamakla birlikte o köyde oturan, kişilere, 100 dekara kadar olan araziler kiraya verilebilmektedir. Başvuru bedeli olarak da 335 TL alınmaktadır. Tüzel kişiler, taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişiler, 3000 dekara kadar olan arazileri kiralayabilmektedirler.

Bu araziler için başvuru bedeli olarak 3.350 TL alınmaktadır. Başvurusu kabul edilen girişimcilerin uygulama projesini hazırlamaları için 3 ay süre verilmektedir. Uygulama projesinde; ağaçlandırmanın ne kadar süre içinde tamamlanacağı, yıllar itibarıyla yapılması gereken faaliyetler ayrı ayrı gösterilmelidir. Ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminde tekrar uzatılabilmektedir. Kira bedeli ise, ilk beş yıl için %50 indirim uygulanarak tahsil edilmektedir.   2018 yılında dekar başına alınacak kira bedeli; ceviz, kestane ve badem için ilk beş yıl 4,5 TL, altıncı yıldan, proje sonuna kadar 9 TL’ olarak belirlenmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığının, kişilerin kendi arazilerine veya hazineye ait arazilere özel orman tesis etmek isteyenlere verdikleri hibeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının’da hazine arazilerinin kiralanmasına getirdikleri kolaylıklar için, emeği geçen herkese teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum.

Ülkemizin hemen her yerinde badem yetiştirilebildiği halde, 2018 yılının ilk altı ayında ABD’den 13.716 ton badem ithalatı karşılığında 72 milyon dolar ödeme yapıldı. Ülkemizde tüketilen cevizin % 72’si, bademinde % 80’i ithalat yoluyla karşılanmaktadır (kaçak yollarla giren badem ve ceviz miktarları da dahil edilmiştir).   İşte bu yüzden iki bakanlığın bu girişimleri çok önemli. Üreticilerin ve yatırımcıların bu imkânları çok iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.

Her zaman söylüyorum ve yazıyorum, Devletimizin sunduğu bu kolaylıklardan yaralanmadan önce, yapacağımız özel ağaçlandırma ile ilgili çok iyi araştırma ve fizibilitesi yapılmalı, iklim, toprak ve su gibi temel unsurların uygunluğu araştırılmalı, doğru yer ve doğru fidan çeşidi seçilmelidir. Bütün bu konularla ilgili tecrübeli ve alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır.  Aksi takdirde, paranızı, emeğinizi, zamanınızı, hayallerinizi ve ümitlerinizi kaybetmeyi göze aldınız demektir.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi