Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Hümik asitlerin bitkilere faydaları

Hümik asitlerin bitkilere faydaları

Geçen yazımda hümik asitlerin toprak yapısına olumlu etkilerini yazmıştım. Bu yazımda ise bitkilerin verimine ve besin elementi alımına olumlu katkıları hakkında bilgiler verilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ’a daha önceki yazılarımda organik gübrelemenin önemi ve ticari gübrelerin zararları hakkında söylediği sözlerden dolayı teşekkür etmiştim.

Bu yazıma başlarken de tekrar teşekkür etmek istiyorum. Milli Tarım Projesi tanıtım konuşmalarında ticari olarak piyasaya arz edilen azotlu gübrelerin zararlarını Özellikle topraklarımız noktasında, şu azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik ve topraklarımız suyla buluştuğu zaman ne yazık ki çamur olup, akıp gidiyor. Doğallıktan uzak, tüm hastalıkların temelinde de ne yatıyor? O gübreleme yatıyor." sözleriyle tekrar ülke gündemine getirip, doğal gübrelemeye dönmek zorunda olduğumuzu ifade ettiler.

Cumhurbaşkanımızın bu konunun önemini üstüne basarak iki defa ifade etmesi topraklarımızın ve çevrenin korunması gerektiği hususuna ne kadar ehemmiyet verdiğini açıkça göstermektedir.

Kullanılan kimyasal gübrelerin başında, azot kaynağı olarak nitrat gelmektedir. Nitratlı gübreler toprağa uygulandıktan sonra yaklaşık % 40’ı bitkiler tarafından alınmakta geri kalan  %60 ise ya yıkanıp yer altı sularına inmekte, ya da buharlaşıp uçmaktadır. Günümüzde 20-30 metrelerde sondajı yapılan yerlerin bir kısmında aşırı derecede nitrat çıkmaktadır. Nitratında kansorejen madde olduğu bilinmektedir.

Bu konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız gerekeni en kısa zamanda yaparak, doğal gübreleme materyallerini kullananlara gerekli destek ve kolaylığı göstereceğinden emin olduğumu ifade etmek isterim.

Daha önceki yazılarımda doğal gübreleme materyallerinin;  hümik asitler, leonardit, organomineral gübreler, hayvan gübreleri ve kompostlar olduğunu yazmıştım.

Hümik Asitlerin Bitkilere Faydaları

Hücre bölünmesini hızlandırarak bitkinin büyümesi ve gelişmesini sağlar.

Bitkilerin bünyesini güçlendirdiği için, soğuğa, sıcağa, fiziksel etkilere, zararlı ve hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırmaktadır.

Tohumların çimlenmesini, kök gelişimini ve kökler üzerindeki kılcal tüycükleri arttırır.

Bitkilerin fotosentez etkinliğini arttırır.

Hücre duvarı kalınlığını arttırarak ürünün depolanma süresi ve raf ömrü uzatır.

Bitkilere enerji vererek verimi arttırır.

Bitki plazmasının geçirgenliğini arttırmada ve bitkilerce besin elementlerinin alımının hızlanmasında aktif hareket etmektedir.

Hümik Asitlerin Diğer Besin Elementlerinin Alımına Faydaları

Organik maddeler ayrışırken karbondioksit açığa çıkar. Açığa çıkan bu karbondioksitler su ile birleşip karbonik asit oluştururlar.  Karbonik asit çözücü olduğundan toprakta erimez haldeki besinleri çözerek yarayışlı hale getirir.

Hümik asitler kimyasal gübrelerin etkinliğini arttırarak aşırı gübre kullanımını önlerler. Ekonomiye katkısı yanında çevrenin korunmasına da yardımcı olurlar.

Gelecek yazımda hümik asitlerin faydaları ile ilgili bilimsel araştırma sonuçları hakkında bilgiler verilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi