Işıl Saraçoğlu: Ankara'da kampçılıkta büyük bir açık var

IŞIL Eğitim Spor Danışmanlık 7-17 Yaş Gençler için Yaz ve Kış Kampları sorumlusu Işıl Saraçoğlu’nu emekli olduktan sonra Ankara’da kampçılık konusunda büyük bir açık olduğunu gördüğünü ifade ederek bu sektörü girmeye karar verdiğini ifade etti

Işıl Saraçoğlu: Ankara'da kampçılıkta büyük bir açık var
Yayınlanma:
Güncelleme:

Anadolu Gazetesi’nin bu haftaki konuğu gençlere ve çocuklara sağlıklı ortamda kamp yapmaları için fırsat ve imkan tanıyan genç ve girişimci bir kadını IŞIL Eğitim Spor Danışmanlık 7-17 Yaş Gençler için Yaz ve Kış Kampları sorumlusu Işıl Saraçoğlu’nu konuk ettik. Saraçoğlu, Gazi Üniversitesi Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği mezunu olup kendi sektöründe hiç çalışmamış, fakat 25 yıl öğretmenlik yapıp emeklilik sonrası hayalimi gerçekleştirmek istiyorum diyerek kendi işimi yapmaya karar vermiş kararlı, dinamik ve hayata dolu dolu bakan bir hanım. Işıl Saraçoğlu 7-17 yaş arası gençlere kamp düzenleyen Geleceğin Yıldızları ve Ana Yelken’in Ankara temsilciliğini alarak gençlere kampçılığı sevdirmek için her yıl kamplar düzenliyor.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Amasya' da doğdum. 1984 yılında üniversite sınavında Gazi Üniversitesi Ticaret Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Bölümünü kazandım. Üniversiteyi 1988 yılında bitirdim. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlik sınavına girerek 1989 yılı Şubat ayında öğretmen olarak atandım. 25 yıl çalıştıktan sonra emekli oldum ve IŞIL Eğitim Spor’u kurdum. Hoşdere Caddesi Halit Ziya Sokak 14/10 da faaliyet gösteriyoruz. Faaliyet alanımız okul dışı eğitimin bir parçası olan kampçılık. 7-17 yaş çocuk ve gençlere sömestre ve yaz kampları düzenleyen iki İstanbul şirketinin Ankara Bölge temsilciliğini yürütüyorum. Ayrıca her türlü özel kamp, okul kampı ve çeşitli kamp organizasyonları yapıyorum.

GÜLAY ERTUNÇ: Bu sektöre girmek nereden aklınıza geldi?

IŞIL SARAÇOĞLU: Çocuklarımı büyütürken yaşlarına uygun bütün gezi ve faaliyetlere katılmalarını sağlamaya çalıştım. Bu tür faaliyetlerin çocuklar üzerindeki olumlu etkisini eğitimci olduğum için de iyi bildiğimden konuyu çok araştırmıştım. Çalışan anne ve babalar olarak ülkemizde uzun yaz tatilleri sebebiyle ve sömestre tatilinde onların tatili nasıl daha kaliteli değerlendirecekleri konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Çocuklarımızı yönlendirebileceğimiz onların kendi yaşıtlarıyla beraber olacakları ve bizlerden ayrı olabilecekleri ama aynı zamanda da güvenebileceğimiz organizasyonlar çok azdı, bilgi alabileceğimiz bir yetkili yoktu.

KAMPÇILIK KONUSUNDA BÜYÜK BİR AÇIK VAR

Bunları araştırırken Ankara'da kampçılık konusunda büyük bir açık olduğunu gördüm. MEB'deki görevimden emekli olmaya hak kazandığım günlerde daha önce TV’de ve sosyal medyada fark ettiğim Geleceğin Yıldızları kamp şirketinin internet sitesini inceledim. Harika işler yapıyorlardı. Özellikle kuruluş hikâyeleri beni çok etkiledi. 2 erkek kardeşin sporcu kökenli olmaları, okuldan ayrı kalan zamanlarını daha iyi değerlendirmek ve ailelerine de destek olmak amaçlı üniversite yıllarında ne yapabiliriz - nasıl üretken olabiliriz soruları ile başlayan maceralarını çok sevdim. Önce basketbol kursu sonrasında basketbol kampı olarak devam eden maceralarının 3. erkek kardeşinde aralarına katılması ile nasıl güzel bir organizasyona dönüştüğünü okudum. Benim de iki oğlum olması sebebiyle herhalde çok etkilendim bu hikâyeden.

roportaj2-005.jpg

MÜCADELE OLMADAN BAŞARI GELMESİ ZOR

Öğretmenlik yaparken derslerde zaman zaman yurt içi ve yurt dışından böyle yaşanmış başarı hikâyelerini sınıflarda anlatırdım. Öğrencilerimin bu yaşam hikâyelerinden ilham almalarını sağlamaya çalışır onlara örnek teşkil etmesini amaçlardım. Bu hikâyelerin hayatta mücadele olmadan bir şeylere ulaşılamayacağını öğretmede, karşılaşılan sorunlarla başetme ve çözüm üretmede onlara yardımcı olacağını düşünürdüm. Öğrencilerimde bu hikâyelerden çok zevk alırlardı.

roportaj3-001.jpg

SUNDUĞUM KAMP HİZMETLERİNİ ÇEŞİTLENDİRDİM

Ankara'da deniz olmaması sebebiyle çocuklarının deniz kenarında kamp yapmasını isteyen ve su sporları ile ilgilenmesini tercih eden aileler için de bir çözüm üretmek istedim. Araştırmalarım sonucu çok başarılı 3 milli yelken sporcusunun kurduğu Ana Yelken firması ile tanıştım. Kurucuları küçük yaştan itibaren yelken sporuna gönül vermiş ve milli takım seviyesine yükselmiş sporculardı. Bildikleri ne varsa gençlere öğretmek amacı ile bir araya gelerek Ana Yelken’i kurmuşlardı. İstanbul Yelken Kulübü’nün tüm eğitimlerini de onlar yapıyorlardı. Aynı zamanda sporcu geçmişlerinde Sporcu Üstün Başarı, Yılın Antrenörü gibi ödülleri vardı ve Olimpik Yelken takımımızın antrenörlüğünü de yapıyorlardı. Yetiştirdikleri yelken sporcuları yurt içi yelken yarışlarında en başarılı sonuçları alıyorlardı ve ülkemize yurt dışı yarışmalarda yelken sporunda sayısız ödül kazandırmışlardı. Sporcu geçmişleri ve başarılarından çok etkilendim. Datça’ da özel bir tesiste Haziran Eylül arası yaptıkları 8-17yaş yelken kampları Ankara’ da bana gelen deniz kampı isteği için çok uygundu. Onlarla da temsilcilik konusunda anlaşıp sunduğum kamp hizmetlerini çeşitlendirdim.

GÜLAY ERTUNÇ: Ne tür kamplar düzenliyorsunuz? Bu kamplar nerelerde yapıyorsunuz?

IŞIL SARAÇOĞLU: Kamplarımız çok çeşitli. Yazın Uludağ'da 7-13yaşa yaz gelişim, futbol, basketbol, voleybol, İngilizce; 7-8yaşa minik yıldızlar kampı; 9-12 yaşa STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kampı; anne-çocuk, baba-çocuk veya anne-baba-çocuk beraber katılabilecekleri hafta sonu Aile kampımız var. Yine Uludağ' da 14-17yaşa fiziksel gelişim kampı, İngilizce gençlik kampı, uluslararası gençlik kampı, film kampımız var. Alaçatı' da sörf, Kuşadası'nda İngilizce kampımız mevcut.

Datça'da ise Haziran-Eylül arası 8-17 yaşa her hafta yelken kamplarımız var. Yaşa ve programın içeriğine göre yaz ve sömestre kamplarımızın süresi değişiyor. Kamplarımızı genellikle 1 ya da 2 haftalık sürelerde yapıyoruz. Bu kamplarımızın dışında okullara ve kurumlara özel kamplar da yapıyoruz.

GÜLAY ERTUNÇ: Aileler çocuklarını neden kampa göndermeli? Çocukların bu kamplardan kazanımları neler?

IŞIL SARAÇOĞLU: Doğa ile iç içe kamp süresi geçiren çocuklar güzel kazanımlar elde ediyorlar. Fiziksel gelişimlerine olumlu etkisi var. Spor yapacakları veya yaptıkları sporları devam ettirebilecekleri ve doğa ile başbaşa olabilecekleri en uygun ortamlar kamplardır. Üstelik çocuklukta yapılan sporun yetişkinlik hayatında zindelik, canlılık ve enerji verdiği bir gerçek. Sosyal gelişimlerine olumlu etkisi var. Kamplar, liderlik, özgüven, özsaygı, takımdaşlık, problem çözebilme, disiplin ve en önemlisi kendini doğru ifade edebilme becerilerini geliştiriyor. Çocuklar bu özelliklerini kamplarda yaşayarak öğreniyorlar.

DOST ARKADAŞ KAZANIYORLAR

Kamplar güvenli kontrollü ortamlarda farklı ülke ve şehirlerden gelen diğer kampçılarla hayat boyu sürecek doğru arkadaşlıklar kurma imkânı veriyor. Her çocuğun içinde bir belki de birkaç tane cevher var. Bu etkinliklerde yaratılan geniş özgürlük ve deneyimleme ortamında çocuklar kendilerindeki yetenekleri keşfedip geliştiriyorlar. Çocukların büyüme çağındaki rol model ihtiyacına da kamplardaki eğitimli, sorumluluk sahibi, güler yüzlü ve çalışkan koçlar ve eğitmenler cevap oluyor.

roportaj4.jpg

SORUMLULUĞUNUN FARKINA VARABİLİYOR

Bu özelliklerin çocuk ve gençlerde gelişebilmesi için takım olma, sorun çözme aktiviteleri, güven egzersizleri, dans, sanat etkinlikleri, doğa keşif yürüyüşleri, sportif faaliyetler, yüzme, kano, aşçılık, geziler, çadır kurma, kamp ateşi gibi etkinliklerimiz var. Ayrıca 16-17yaş kamplarımızda toplumsal sorumluluk projesine de yer veriyoruz. Genç bu sorumluluğunun da farkına varıyor ve bu konuda bilinçleniyor. Sonrasında bununla ilgili aldığı belge ile de özgeçmişinde fark yaratıyor.

GÜLAY ERTUNÇ: Aileler çocuklarına kamp seçerken nelere dikkat etmeliler?

IŞIL SARAÇOĞLU: Çok iyi araştırmalarını tavsiye ediyorum. Öncelikle organizasyon ve programların içeriğini öğrensinler, uluslararası standartlara uygun olup olmadığını araştırsınlar. Kamp şirketinin ulaşım, yemek, sigorta ve kamp tesisi gibi konularda çözüm ortaklarının kimler olduğuna dikkat etsinler. Ayrıca aile referanslarını da mutlaka inceleyip okusunlar.

GÜLAY ERTUNÇ: 2016 yılını nasıl geçirdiniz, 2017 hedefleriniz nelerdir?

IŞIL SARAÇOĞLU: 2016 ülkemiz açısından özel ve zor bir yıldı. Tabii ki ekonomideki belirsizlik ve gerileme kamp sektörünü ve bizi de %10 düzeyinde etkiledi. 2017 de tekrar yükseliş ivmesini yakalamayı istiyoruz. Yeni kamplarımız ve projelerimizle daha fazla gencimizi kamplarımızda ağırlamayı umuyoruz. 2017 yılı bahar ve yaz döneminde yetişkinlere de günü birlik veya hafta sonu yelken eğitimi içeren organizasyonlar planlıyoruz.

Işıl hanım bu güzel röportaj için vakit ve zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. İnşallah bu kamplarda yetişen, kendine güvenen ve özgüveni yüksek, yeni ve çalışkan nesilleri birlikte görürüz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.