Kaliteli zaman geçirmek için kampları tercih edin

Anadolu Gazetesi olarak bu haftaki röportaj köşemize Geleceğin Yıldızları’nın kurucularından birisi olan ve aynı zamanda Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Murat Gözet’i konuk ettik. Gözet ile ülkemizde pek bilinmeyen kampçılık sektörü hakkında konuştuk.

Kaliteli zaman geçirmek için kampları tercih edin
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yıldızları’nın kurucularından birisi olan ve aynı zamanda Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Murat Gözet, “Tatil dönemlerinde öğrencilerin kaliteli zaman geçirerek değerlendirilmesi konusunda önemli rol oynayan kamplar, öğrencileri öğrenmeye iterek, onları yeni şeyler denemeleri için cesaretlendiriyor ve gizli kalmış yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlıyor” diyerek gençlere tatil önerisi olarak kampları tercih etmelerini söylüyor.

CAZİP SEÇENEKLER GENÇLERİ BEKLİYOR
Murat Gözet Türkiye Kamplar Derneği Başkanı. Sohbetimiz sırasında bize kampçılığın ne olduğundan tutun da, kamplarla ilgili dikkat etmemiz gereken her hususta detaylı bilgi verdi. Sizin de 7-16 yaş aralığında çocuğunuz varsa ve tatillerini hem keyifli hem de verimli geçirmelerini istiyorsanız bu röportajın pek çok sorunuza ışık tutacağını düşünüyorum. Gençler, sizde tatil tercihleriniz arasına eğlenceli kamp seçeneklerinden birini ekleyin derim, seçenekler çok cazip görünüyor.

roportaj4-001.jpg
 

KARDEŞLERİ SPOR TUTKUSU BULUŞTURDU
Bursa doğumlu üç kardeş Fahrettin-Murat-Osman Gözet, basketbol ve spora tutkun olarak büyümüşler. Üniversite ve ihtisas hayatlarında da bu tutkularından vazgeçmeyen üç başarılı kardeş tekrar aynı noktada buluşarak “Geleceğin Yıldızları’nı” yetiştirmeye karar verirler. 1989 yılında Fahrettin ve Murat Gözet’in temellerini attığı Geleceğin Yıldızlarına 2007 yılında Osman Gözet’in de katılmasıyla spor hayatında olduğu gibi üç kardeş aynı iş hayatında da bir araya gelmiş ve elele vermişler. Üç kardeşin hayata geçirdikleri Geleceğin Yıldızları Kampı birçok gence hayatları boyunca unutulmaz deneyimler yaşatmış.

roportaj7.jpg
 

5 BRANŞTA SPOR OKULU
Her geçen gün daha çok başarıya ve başarılara ulaştıran “Geleceğin Yıldızları” bugün en başarılı gençlere hayata dair ilk adımlarında en büyük destekçi olmaya kararlı. 26 yıllık kamp tecrübesi, 30 farklı kamp seçeneği, 5 branşta spor okulları ile 67 ülkeden farklı kültür ve yaştaki çocukları bir araya getiriyor. Ömürleri boyunca unutamayacakları bir serüveni yaşatan “Geleceğin Yıldızları”nı ve kampçılığı sizlere daha yakından tanıtmak istedik.

roportaj5.jpg

Eyüp Kara Derneğin kuruluş amaca nedir?
Murat Gözet: Kamplar Derneği, çocuk ve gençlerin resmi öğrenim alanları dışında kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak sağlıklı, eğitici ve yaratıcı ortamlar sunmayı ve kamp deneyimini yaygınlaştırarak ülkemizde bir kampçılık kültürü oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda derneğin kuruluş amacı Türkiye’de kampçılık sektörünün teşvik edilmesini, güçlenerek büyüme ve gelişmesini sağlamaktır. Türkiye’de kampçılık alanında faaliyet gösteren kuruluşları bir çatı altında toplamak; üye kuruluşların, belirlenen standartlara uymaları konusunda hatırlatıcı, yol gösterici ve kontrol edici rol üstlenmek, Türkiye’de kampçılığın tanınmasına katkıda bulunmak ve topluma kamp tecrübesinin bireyin hayatındaki önemini ve değerini anlatmak derneğin birincil hedefleri arasındadır. 

 

Eyüp Kara: Geleceğin Yıldızları’ndan bahseder misiniz? Hangi yaş aralığına hitap ediyorsunuz?
Murat Gözet: 1989 yılında kurduğumuz Türkiye’de kamp sektörünün öncüsü Geleceğin Yıldızları, 5-17 yaş grubuna yaz döneminde Uludağ, İstanbul, Alaçatı, Kuşadası, Datça, Londra ve Los Angeles’da spor, sanat, İngilizce ve doğa programlarını içeren kamplar, okul döneminde 5 branşta spor okulları, kış döneminde Uludağ ve İsviçre’de kayak ve snowboard kampları, bahar döneminde spor kampları ve babalar&oğulları kampı ile toplam 30 farklı kamp seçeneği, ayrıcalıklı bir okul dışı eğitim olanağı sunuyor. Türkiye’nin ve dünyanın birçok farklı ülkesinden çocukları bir araya getiren Geleceğin Yıldızları, çocuklara ve gençlere ömür boyu hatırlayacakları renkli hatıralar ve deneyimler yaşayabileceği bir ortam sağlıyor. 26 yıllık kamp tecrübesiyle bugüne kadar 67 ülkeden farklı kültür ve yaştaki çocukları buluşturan Geleceğin Yıldızları, hem değişik ülke ve şehirlerden hayat boyu sürecek arkadaşlıklara ortam hazırlıyor hem de çocukların içinde olan ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlıyor.

 

Eyüp Kara: Geleceğin Yıldızları kamplarının diğer yaz kamplarından farkı nedir?
Murat Gözet: Her yıl aralarında Almanya, İtalya, Fransa, Rusya, ve ABD gibi ülkelerin de yer aldığı birçok farklı ülkeden dünya çocukları ve Türkiye’nin değişik illerinden gelen çocuklar, ilgi alanlarına göre seçebilecekleri uluslararası standartlara sahip Geleceğin Yıldızları kamplarımızda buluşuyor. Kampçılara, içeriği özenle hazırlanan programlarda dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı alanlarda uzmanlık sahibi deneyimli eğitmenler ve üniversite öğrencilerinden oluşan dinamik ve geniş bir kadro koçluk yapıyor. Geleceğin Yıldızları’nın tüm kampları, ortalama 5 yıllık deneyimli koçlarıyla dünya standardının üst seviyesi olan 4:1 kampçı/eğitmen oranına sahip.

 

Eyüp Kara: Kamplarda çalışan liderlerin hangi yaş aralığında olması çocuklar için daha etkili? 
Murat Gözet: Eğitmen/koç yaşının en idealinin, 17-22 yaş aralığı oldukça uygun olduğu kanıtlanmış. Kampçı Koç jenerasyonlarının birbirine daha sağlıklı iletişim kurulmasına olanak sağladığı görülmüştür. Psikologlar tarafından da çocukların gerçek rol-model aldıkları kişiler anne babalar değil çevresindeki yaşça biraz büyük olan abi ve ablalarıdır.

roportaj3-004.jpg

Eyüp Kara: Ne gibi aktiviteleriniz oluyor?
Murat Gözet: Kampta eğlenceli ve eğitici aktiviteleri bir arada sunuluyor. Tercih edenlere yabancı eğitmenlerle İngilizce programının yanı sıra, voleybol, futbol, hokey, sörf, yelken, resim, takım oyunları, dans, drama vb çeşitli spor ve sanat aktiviteleri ile temalı geziler 1 ya da 2 şer haftalık programlar halinde çocuklara sunuluyor. Okul sezonu süresince hafta sonları basketbol, voleybol, futbol, judo ve jimnastik çalışmaları, sömestr tatilinde kayak ve snowboard sunuyoruz.

 

Eyüp Kara: Neden Geleceğin Yıldızları?
Murat Gözet: Geleceğin Yıldızları 26 yıldır kamp sektöründe hizmet veriyor. Türkiye’de kamp sektörü deyince akla ilk gelen kurum olan Geleceğin Yıldızları uzun yıllardır bu sektörde olması nedeniyle birçok tecrübeye sahip. Bizler Geleceğin Yıldızları olarak yılda 25 bin kamp günü yapan, her yıl 10 ülkeden 50 yabancı personelle çalışan, dünyanın 67 ülkesinden gelen kampçılarımızla kocaman bir aileyiz. Uzun yıllardır kamp sektöründe edindiğimiz tecrübeler ve deneyimli ekibimiz işimizi profesyonelce yapmamızı sağlıyor. Tüm bunlarla birlikte Geleceğin Yıldızları dünyada bünyesinde en fazla ICDC (Uluslararası Kamp Yöneticiliği Kursu) sertifikalı kamp yöneticisi bulunan kamp şirketi.

 

Eyüp Kara: Sağlıklı çocukların yanı sıra sağlık kısıtı çocukları da kapsayan projeleriniz var. Bundan da bahseder misiniz?
Murat Gözet: Geleceğin Yıldızları olarak her çocuğun yaşıtlarıyla birlikte doğada eğlenceli, farklı bir zaman geçirmeye hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle sağlık kısıtı olan çocuklarımıza özel kamplar düzenliyoruz. Kalıtsal metabolik bir hastalık olan Fenilketonüri (PKU) ile doğmuş çocukların hem kendilerini yalnız hissetmemesi, hem de konu ile ilgili bilgileri, diyet uygulamalarına yardımcı ipuçlarını paylaşmaları ve eğlenmeleri amacıyla PKU kampı gerçekleştiriyoruz. Kamp boyunca çocuklar doktor gözetiminde özel diyetlerine uygun olarak besleniyor, yemek yapmayı öğreniyor, gün boyunca kamp içinde voleybol, basketbol, beyzbol, okçuluk gibi kamp aktivitelerine katılıyorlar. Geceleri ise dans ve karaoke aktivitelerinde unutamayacakları eğlenceli dakikalar geçiriyorlar.

 

Eyüp Kara: Aileler kamp seçerken nelere dikkat etmeli?
Murat Gözet: Ekip olarak kamp seçiminin ailelerin okul seçiminde gösterdiği hassasiyeti gerektirecek kadar önem teşkil ettiğine inanıyoruz. Öğrencilerin keyifli ve faydalı bir kamp tecrübesi yaşayabilmeleri için öncelikle olarak öğrencinin ilgi alanı ve ailenin kamptan beklentisi belirlenmelidir. Ailenin kampın içeriğin hakkında hemfikir olmasının ardından bu programı sunan kurumlar incelenmelidir. Kurumların yöneticileri, tarihçesi, kampçılık tecrübesi, kamp programının içeriği, kampların yapıldığı tesislerin konumu ve konforu önemli kriterlerdir. Ailelerin mümkünse kamp şirketlerini çocukları ile beraber ziyaret etmelerini ve yöneticileri ile tanışmalarını tavsiye ediyoruz.
 

HER ÖĞRENCİYE UYGUN KAMP VARDIR
Bunların yanı sıra öğrenciler ile kampı yaşayacak ekibin kampçılık tecrübesi ve bu alandaki deneyimleri araştırılmalı, kampçı-eğitmen oranı mutlaka öğrenilmeli. Kampa ulaşımda ve geziler sırasında kullanılan araçların seçimi, kampta sunulan sağlık hizmetleri ve sağlık sigorta kapsamı ailelerin kamp seçiminde göz önünde bulundurması gereken diğer konulardır. Mutlaka her öğrenciye ve aileye uygun kamp mevcut, önemli olan ailelerin biraz zaman ayırıp araştırma sırasında hassasiyet göstermeleridir.

 

Eyüp Kara: Kampların eğitime ne gibi katkısı var?
Murat Gözet: Tatil dönemlerinde öğrencilerin kaliteli zaman geçirerek değerlendirilmesi konusunda önemli rol oynayan kamplar, öğrencileri öğrenmeye iterek, onları yeni şeyler denemeleri için cesaretlendiriyor ve gizli kalmış yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Kamplar çocukların fit ve aktif kalmalarına, aynı zamanda da yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardım eden koçlar sayesinde daha da değerli hale geliyor. Kamplar, tatil dönemlerinde meydana gelen öğrenme kaybını da önemli ölçüde azaltıyor.

YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYORLAR
Kamplar gençlere yeteneklerini, ilgilerini ve değerlerini keşfetme imkanı sunuyor. Okulların bunların hepsini birden karşılaması mümkün değil. Bu tür kamp deneyimleri olan çocuklar daha sağlıklı, daha zinde ve problem çözme becerisi yüksek insanlar olarak hayata hazırlanıyorlar. Aynı zamanda kamplar takım çalışması, liderlik, uzlaşma ve saygı gibi değerlerin gelişmesine yardımcı oluyor.

 

Eyüp Kara: Kamplardaki bu sıcak ortam, aslında büyük bir aile ortamı…
Murat Gözet: Kesinlikle, çocuklar kamp süresince geleneksel aile değerlerini büyük bir aile ortamında yaşamaktadırlar. Örneğin yemek saatlerinde bir ailede olması gerektiği gibi tüm kamp aynı anda yemeğe geçer sofraya oturur ve afiyet olsun anonsu ile yemeğe başlanır yine aynı şekilde afiyet olsun anonsu ile yemekten aynı anda kalkılır. Tüm kamp uyku için yine aynı anda odalara geçerken yine aynı şekilde herkes aynı saatte uyanmakta. Geleceğin Yıldızları ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz www.geleceginyildizlari.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

roportaj2-006.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.