Kansersiz yaşam sizin elinizde

Kanser, tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sıralamasında ikinci sırada yer alan bir sağlık problemi. Kadın...

Kansersiz yaşam sizin elinizde
Yayınlanma:
Güncelleme:

Emsey Hospital’dan Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz Torun “1-7 Nisan Kanser Haftası” kapsamında giderek aratan öneme sahip kanser hastalığına karşı bilinçlendirme ve farkındalık kazandırmanın önemine dikkat çekerek özellikle kadınlar arasında yaygın olan kanser türleriyle ilgili bilgiler verdi:

ÇEVRESEL FAKTÖRLERE DİKKAT!

Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla oluşan bir hücre hastalığıdır. Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte %90’nın nedeni çevresel etkenlerdir. Sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler, dengesiz beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, hava kirliliği, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest) değiştirilmesi mümkün çevresel faktörlerdir.

MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kanserle savaş kapsamında erken tanı hayat kurtarıcı olabiliyor. Kadınların her ay kendilerini elle muayene etmeleri, periyodik olarak doktor muayenesi yaptırmaları gerekiyor. Hastanın yaşına ve doktorun tavsiyesine göre ultrason ya da yılda bir kez yaptırılacak mammografi görüntülemesi ile erken tanı ve teşhis mümkün oluyor. Erken tanıyı sağlamaya yardımcı uygulamaların yaygınlaştırılması ve kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha da önemli bir faktör olarak göze çarpıyor.

PERİYODİK KONTROLLER İHMAL EDİLİYOR

Genetik nedenler dışında çevresel faktörlerin en büyük kanser nedeni olduğu günümüzde erken tanı amacıyla kadınların kendi kendini meme muayenesinin yapılması, meme, rahim ağzı, cilt ve barsak kanserlerine karşı tarama programlarının takip edilmesi gerekiyor. Kadınlar tarafından birçok kez ihmal edilebilen belirtilere karşı özellikle; yılda bir kez yaptırılacak olan mamografi ile meme, smear ile serviks (rahim ağzı) kanserinin erken tanısı ve kesin tedavisi mümkündür.

Periyodik olarak uygulanacak dışkıda gizli kan testi ve endoskopik incelemeler kolon-rektum kanserinin, düzenli dermatolojik muayene ise cilt kanserinin erken tanısına olanak sağlar.

Bu nedenledir ki sağlıklı bireylerde düzenli tarama testleri ile kansere yol açabilecek lezyonların erkenden saptanarak tedavisi hayat kurtarıcıdır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.