Kışı daha rahat geçirmenin altın kuralları

Kış ile beraber grip ve bronşit gibi birçok hastalık kendisini daha çok göstermeye başladı.

Kışı daha rahat geçirmenin altın kuralları
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kışı daha rahat geçirmek için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Merve Yılmaz Savur ise günde yenecek 3 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebzenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.
Düzensiz beslenme ve kışın giyilen kat kat elbiseler hastalıklara adeta davetiye çıkartıyor. Uzmanlar ise, kış aylarında, fazla kilolardan kurtulmak ve hastalıklardan korunmak için beslenme düzenine diğer zamanlara göre daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Diyetisyen Merve Yılmaz Savur, kış aylarını daha rahat ve kilolardan kurtularak geçirmek için altın kuralı paylaştı.

"Soğuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekli"
Günde yenecek 3 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebzenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Savur, "Soğuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gereklidir. Antioksidan etkili meyve ve sebzelerin tüketimi bağışıklığın güçlenmesinde en önemli katkıya sahiptir. Bunlar; mandalina, elma, greyfurt, brokoli, havuç, karnabahar ve patatestir. Fark edildiği üzere bu meyve ve sebzelerin tamamı kış aylarında yetiştirilir ve bolca bulunur. Dolayısıyla bu aylarda alınacak en ucuz besinlerdir. Günde en az 3 orta büyüklükte meyve ve 3 porsiyon sebze tüketimi, ihtiyacımız olan direnci bize kazandıracaktır" dedi.

"Gribe karşı vücudun en güçlü silah: ‘Sarımsak’"
Sarımsağın kış aylarında bolca tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Savur, "En büyük silahımız sarımsak. Müthiş bir bağışıklık sistemi dostu olan sarımsağı kullanabildiğiniz her yemeğe ekleyin. Mümkünse çiğ olarak salatalara ilave edin. Yalnız; sarımsağı yemeğin pişmesine yakınken ilave edin; çünkü sarımsak çok uzun süre ısıya maruz kalırsa sahip olduğu antioksidan özelliğinde azalma yaşanacaktır. Her gün ya et ya da kurubaklagil tüketin. Özellikle kırmızı et, çinko ve demir gibi bağışıklık sisteminin en kilit iki mineralini bolca bulundurur. Nohut, fasulye ve barbunya gibi baklagiller de yüksek protein ve lif içeriği sayesinde bağışıklığımız için ideal besinlerdir" şeklinde konuştu.

"Porsiyonların küçültün kilo alımını engelleyin"
Daha az yemek tüketimin en etkili yöntem olduğunu söyleyen Savur, "Porsiyonlarınızı küçültün. Günlerin kısalması ve hareketin sınırlanmasına bağlı olarak kilo alımını önlemek için normal alışkanlıklarınıza göre daha az miktarda yemek tüketin. Çorbalardan yararlanın. Sebze, mercimek ve tarhana en ideal kış çorbalarıdır. Sıvı alımına da katkıda bulunacak çorbaları her gün sofralarınızda bulundurun. Günde en az 8 bardak su için. Soğuk havalarda susama hissi azalsa da vücudumuzun su tüketimi devam etmektedir. Unutmayın ki su tüketimi kilo kontrolü açısından da önemlidir" ifadelerini kullandı.

"Bağırsaktaki yararlı bakteriler bağışıklık sisteminin en önemli savaşçılarıdır"
Günde en az 1 bardak yeşil çay içilmesi gerektiğini kaydeden Savur, "Yeşil çayda bulunan polifenol denilen madde hastalık yapan virüslerle savaşan hücrelere destek olurlar. Probiyotik kullanın. Bağırsaktaki yararlı bakteriler bağışıklık sisteminin en önemli savaşçılarıdır. Probiyotikler bu bakterilerin çoğalmasını sağlar. Ne kadar çok savaşçımız olursa hastalıklarla o kadar kolay baş edebiliriz. Artık her yerde bulabildiğimiz kefir en büyük probiyotik kaynağımız olacaktır. Hareket edin. Kış ayları bizim için durağan aylar olmasın. Hava soğuk olsa bile evde yapılabilecek egzersizlerin de olduğu unutulmasın" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.