Kuşlar için güç birliği

Birçok kuş türünün en önemli göç yolları üstünde bulunan Türkiye’de, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ kuş halkalama (kimliklendirme) çalışmalarını genişletmek amacıyla harekete geçti. İlk etapta 25 türden 168 kuş kimliklendirildi.

Kuşlar için güç birliği
Yayınlanma:
Güncelleme:

Düzenli kuş halkalama çalışması yürütülen istasyonların sayısını artırmayı amaçlayan Türkiye’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ ile işbirliği yaparak ilk adımı Ankara’da attı. Bu kapsamda Eymir Kuş Halkalama İstasyonu, 6 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti. Eymir Kuş Halkalama İstasyonu, İlkbahar dönemi çalışmalarına 1 Nisan’da, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin’in koordinasyonunda, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen ve Orman ve Su İşleri uzmanı Burak Tatar’ın ortak yürütücülüğünde çalışmaya başladı.

kuslar-1-yalicapkini.jpg

GENETİK ANALİZLER

İstasyon, başlangıç aşamasında İlkbahar ve Sonbahar göç dönemlerinde dörder hafta açık kalacak. İstasyonda yürütülecek halkalama çalışmaları ile göç yollarının, kışlama ve üreme alanlarının, göç takvimi ve stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Konaklama ekolojisi ve göç stratejisi araştırmalarının yanı sıra kuşlardan alınacak örneklerle genetik analizler planlanıyor.

kuslar-1-yesil-agackakan.jpg

168 KUŞ KİMLİKLENDİ

Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda bir ayı bulmayan kısa sürede 25 türden 168 kuş halkalandı. Halkalanan türler arasında Söğüt Bülbülü, Karabaşlı Ötleğen, İshakkuşu, Halkalı Sinekkapan, Yalıçapkını, Çıvgın öne çıktı. İstasyonun iki haftalık çalışmalarında ulaşılan en önemli verilerden biri ise Karatavuk ve Bülbül’e yönelik oldu. Bülbül’ün en az 7 yıldır Afrika’daki kışlama alanıyla Eymir Fidanlığı’ndaki üreme alanı arasında düzenli göç ettiği anlaşıldı.

kuslar-1-karatavuk.jpg

ÖĞRENCİLERE DENEYİM

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen, istasyondaki yürütülen çalışmaların, bilimsel veri ve sonuç elde etmenin yanı sıra özellikle bu alanda yükseköğrenim gören öğrencilerin pratik eğitimine katkısına dikkat çekti. Ergen, öğrencilere uygulamalı olarak veri toplama, bilimsel çalışma yöntemlerini öğrenme, kuşları doğal yaşam alanlarında gözlemleme, kuş göçüne tanıklık etme ve arazi çalışmasında deneyim kazanma gibi olanaklar sağlandığını ifade etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş da Türkiye’nin bu alandaki uluslararası geri bildirimlerde rolünü arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.

kuslar-1-ishak.jpg

ERKEN UYARI SİSTEMİ

Türkiye Ulusal Halkalama Programı’nın kurucularından Prof. Dr. Bilgin ise kuş tür kompozisyonu ve sayılarında veya göç takviminde gözlenen değişimlerin bir çeşit erken uyarı sistemi olduğunu belirtti. Dr. Bilgin söz konusu girişimin, yeni kurulan ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (EKOSAM) ilk faaliyetlerinden birisi olması ve ODTÜ ile Ankara Üniversitesi’nin bu alandaki ilk ortak çalışma olması açısından önem taşıdığını vurguladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanı Burak Tatar da Türkiye’de üreyen, kışlayan veya göç ederken Türkiye’de bulunan yaban hayvanlarının izlenmesine büyük önem verdiklerini anlattı. Tatar, “Eymir İstasyonu, kuş göçünün izlenmesi konusunda önemli bir boşluğu dolduracak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.