Kemal Haluk Cebe

Kemal Haluk Cebe

Magnezyum neden önemli

Magnezyum neden önemli

Geçen hafta Magnezyumu yazmıştım. Ama ne kadar önemli olduğunu belirtmek için değişik olarak bir kez daha vurgulamak isterim.

Çikolata yada kakao hem potasyum, hem de magnezyum açısından oldukça zengin bir besin kaynağı. Magnezyum açısından zengin diğer gıdalardan bir kaçı Fasulye, Brokoli, Fındık, Fıstık, Bamya, İstiridye, Muz, Ispanak, Kabak çekirdeği, Badem, Pirinç, Karpuz, Süt, Yoğurt, Avakado, Yumurta, Kırmızı şalgam, Patates, Tavuk, Hindi eti, Ceviz sayılabilir. Ayrıca Karabuğday'da Magnezyum açısından Gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten allerjisi olanlar için uygundur.

Yetişkinlerin % 90'nında Magnezyum eksikliği görülmekle birlikte her sene 40 yaş üstü 250.000 insan magnezyum eksikliğine bağlı ani kalp krizi geçirip ölüyor. 1940 - 1994 seneleri arasında Magnezyum eksikliğine bağlı 8 Milyon insan kalp krizi geçirmiş (- Paul Mason) . Ulusal Bilimler Akademisi 19 - 30 yaş arası günlük 400 mg Erkekler için - 320 mg hamile olmayan bayanlar Magnezyum alınmasını öneriyor. 30 Yaş üstü için bu miktar 420 mg yükseliyor.

Magnezyum eksikliğinin belirti ve semptomları yorgunluk, sinirlilik, halsizlik, kalp bozuklukları, mental konfüzyon, kas krampları, iştah kaybı, uykusuzluk ve strese yatkınlık sayılabilir. Magnezyum kalp-damar hastalıkları da mükemmel bir tedavi sağlayabilir.

Baş ağrısı çekenlerde, migreni olanlarda genellikle Magnezyum eksikliği görülüyor. Magnezyum alınımıyla başağrısı ve migrenden kurtulmak mümkün. Magnezyum idrarda kalsiyum emilimini artırarak böbrek taşlarının oluşmasını önler. Fazla magnezyum gevşek dışkılama yada ishal yapabilir.

Kalp Krizi: Kalp çok büyük bir kastır. Kalsiyum kasın kasılmasına, Magnezyum ise gevşemesine sebep olur. Eğer beden Magnezyum açısından yoksunsa kalpte spazm meydana getirerek Kalp krizinin ölümcül sonuçlanmasına sebep olabilir.

Magnezyum kan pıhtısı (thrombus-blood clot) oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Magnezyum spazm (Adalenin istek dışı ani kasılmasına spazm adı verilir.) oluşumunu önler. Spazmlar daha sonra yüksek tansiyona sebep olurlar.

Magnezyum damarların tıkanmasına sebep olan kollestrol plaklarının oluşmasını önler. Damar sertliğinden korur, damarların esnek ve sağlıklı kalmasını sağlar. Damar sertliği kalp rahatsızlıklarına sebep olur.

Magnezyum eksikliği'nin yine belirtileri bacak krampları, göz seğirmesi, yorgunluk, kabızlık, uykusuzluk, anksiyete, kalp ve göğüs ağrısıdır.

Magnezyum Kötü kollestrolün ve trigliseritin düşürülmesine İyi kollestrolün yükseltilmesini sağlar.

Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Haluk Cebe Arşivi