Meme ucu yaraları nasıl geçer, doğal yöntemler nelerdir?

Meme dokusu gebelik başlaması ile birlikte kendini öncelikli olarak bu fizyolojik duruma hazırlar. Meme ucu çatlaklarına ne iyi gelir, meme ucu çatlakları nasıl iyileşir sorularına kapsamlı cevaplar veriyoruz.

Meme ucu yaraları nasıl geçer, doğal yöntemler nelerdir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bazı anneler için emzirmek oldukça problemsizken, bazı annelerin meme ucu çatlakları yüzünden bu özel anları gözlerini yaşartacak kadar acı içeriyor. Yeni doğum yapmış emziren annelerin çoğunda göğüs ucu çatlakları sıkça görülür. Çatlaklar hem meme ucunda hem de areola denilen kahverengi bölgede oluşur. Buna sebep olan en sık rastlanan etken de bebeği emzirme pozisyonundaki hatalardır. Şöyle ki; bebek sadece göğüs ucunu emmeye çalışıp kahverengi göğüs halkasını kavramadan memeye yerleşirse, bir süre sonra meme ucunda ağrılar oluşmaya başlayacak ve önlem alınmazsa bu ağrılar yer yer yarıklara dönüşecektir. Yarıkların yol açabileceği sorunların başında ise enfeksiyon riski gelir.

Hem ağrı, hem de enfeksiyon kaynaklı sorunlar emzirmeye engel olup bebek için çok önemli bir gelişim kaynağı olan sütü azaltmaktadır. Çünkü süt ancak istikrarlı bir şekilde emzirmeye devam ettikçe artıyor. Bu da maalesef anne ve bebek arasındaki özel bağı etkiliyor.

Meme ucu çatlaklarına sebep olan diğer bir unsur da memenin ucunun emzirme sonrası nemli bırakılmasıdır. Kurulanmayan göğüsler hem egzama ve mantar gibi enfeksiyon riskini, hem de meme ucu yaraları ihtimalini artırmaktadır.

Meme ucu yaraları için alınabilecek önlemler nelerdir?  Meme ucu çatlaklarına ne iyi gelir?

Meme ucu çatlakları nasıl iyileşir ? sorusuna yanıt olarak etkili yöntemlere değinecek olursak; işe emziren annelerin hayatını zorlaştıran göğüs ucu çatlakları için doğum öncesinde alınacak birtakım önlemlerden başlayalım. Emzirmenin bebeğin en az 6 aylık gelişimi gibi önemli olan sürede sorunsuz geçebilmesi için göğüs bakımını ihmal etmemek gerekiyor. Peki nasıl mı?

Öncelikle doğumunuza 2 ay kala göğüslerinizi sağlıklı bir emzirme için hazırlamakla işe başlayın.

Doğum öncesi göğüs ucu çatlaklarına karşı alabileceğiniz en etkili önlemlerden biri eczanelerde bulabileceğiniz E vitamini ampulünü susam yağıyla karıştırıp göğüslerinizin emzirme alanlarına dairesel masaj hareketleriyle sürmek. Bu masaj sadece meme ucu çatlaklarına iyi gelmekle kalmıyor, aynı zamanda süt kanallarının açılarak sütün artmasını da sağlıyor.

Doğuma giderken hazırladığınız çantaya emzirmenizi kolaylaştıracak lanolin ile saf zeytinyağı içeren bir krem ve göğüs pedi koymayı unutmayın.

Bebeğiniz doğar doğmaz içgüdüsel olarak sizi emmek isteyecek. Doğum öncesi emzirme konusunda birçok bilgi edinmiş olsanız bile ancak bebeğinizi kucağına aldıktan sonra emzirerek tecrübe kazanacaksınız. Günde ortalama 8 kez emzirirken, bebeğiniz göğsünüzü doğru kullanmayı öğrenene kadar meme ucu çatlakları ve neden olduğu ağrılar hissedebilirsiniz. Emzirirken yara olan memeye ne iyi gelir derseniz,  emzirmenin ilk aşamasında ince bir tabaka halinde süreceğiniz Lanolin içeren kremler ile  göğüs uçlarınızı yumuşatmak ve bu sayede meme başı çatlakları için basit bir önlem alarak emzirmeye bağlı meme ucu yarası oluşmaması için aklınızda tutmanız gereken bu basit tedbire ihtiyacınız olacaktır. İçeriğinde Lanolin olan kremler doğal ürünler olduğundan, emzirirken de meme ucunda kalmasında sakınca yoktur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.