Selami Mutlu

Selami Mutlu

Milli sanayisini kuramayan toplumlar asla özgür olamazlar!

Milli sanayisini kuramayan toplumlar asla özgür olamazlar!

Sabah kalktın tuvalete gittin, tuvalet kağıdın ithal, lavaboya geldin kağıt havlun ithal. Tıraş oldun, GİLETTE tıraş kremi ve tıraş bıçağı MACH 3 ithal. Kahvaltıya oturdun NUTELLA ithal, çay içersen LİPTON, kahve içersen NESTCAFE ithal. FERRERO TÜRKİYE’nin yerli fındık piyasasını yönetiyor. FERRERO NUTELLA İtalyan ya da ÜNİLEVER LİPTON İngiliz ve Hollanda yabancı marka. YÖRSAN DUBAİLİ ABRAJ GRUPUN. BİMİN pazarladığı meşhur DOST süt ve süt ürünleri, Ülker markasıyla üretilen süt, ayran yoğurt, peynir markaları gıda devi GROUPE LACTALİSİN Margarin ve sıvı yağ sanayinin %90 yakını Hollanda ortaklığı ÜNİLEVERİN.

Dişlerini fırçalayacaksın SESİTİVE, COLGATE, SİGNAL, SENSODYN, WHİTE NOW vb. Diş fırçası ve macunu ithal. Ayakkabını giydin NİKE, CONVERSE, ADİDAS, SLAZENGER, SOLOMAN, JUMP Vb. İthal. Kapını açtın asansöre bindin SCHİNDLER, KONE, VALTER, OTİS, SİMENS markalar ithal. Çin ve Hindistan’ın ardından en büyük asansör pazarıyız.

İşe gideceksin arabana bindin BMW, MERCEDES, OPEL, VOLKSWAGEN, PEUGEOT, VOLVO Vb. İthal. Benzin- mazot, LPG ithal. Eline telefonunu aldın IPONE, SAMSUNG, HUAVEİ, LG, ASUS, SONY Vb. İthal. Saatine baktın RAYMOND, SWİSS, PİERRE CARDİN, FERRUCİ, ROLEX, CASİO ithal.

İşe geldin masana oturdun bilgisayarını açtın, DELL, APPLE, TOŞHİBA, SONY, HP, LENOVO, LG vb. İthal. Fotokopi makine sına ve tarayıcıya ihtiyacın oldu. HP, LAZER JET, SAMSUNG, ŞHARP, OLİVETTİ, LEXSMA İthal. Sinirlenip yoruldun başın ağrıdı MAJEZİK, BRUFEN, AVRELES, APRANAXS, FORTE, ALEVE, NUROPEN vb. Aldın ithal ya da lisanslı yabancı ürün.

Acıktın yemeğe gideyim dedin FAST FOOD gıda MCDONALDS, BURGER KİNG, SUBWAY, KFC, WENDEYS, DOMİNOS, SBORRO vb. Hepsi yabancı. Evde tost yapayım dedin, Tost HAMBURGER, SANDVİÇ ekmeği başta olmak üzere ünlü mamullerin bir numaralı ismi UNO yarısı İspanyol VEDENTA EQUİTY firmasının. Sucuk-Pastırma üreticisi NAMET BAHREYNLİ İNVERSTCORP, tavukçu BANVİT de Brezilyalı BRF ile Katarlı QATAR İNVESTMENT AUTHORİTY firmasının. İzmirli EGE-TAV Japon, NİPPON HAM FOODS CP standart Tayland merkezli grubun. Patates jipsi ABD markası FRİTO LAY VE PRİNGLES Ceviz ve Badem ABD firmalarının. Sabancıların PEYMANI da artık Çin menşeli BRİDGEPOİNTİN. NUHUN Ankara makarnası ve FİLİZ makarna İtalyan BARİLLA G.E.R FRATELLİ S.P.A. Japon gıda devi NİSSHİN FOODS ve MARUBENİ CORPARATİONUN. COLA-FANTA ABD şirketlerinin. Şalgam-turşu suyu veya salataların vazgeçilmez sosları limon ve Nar ekşileri ile bir Türkiye klasiği olan Kemal KÜKRER artık Japon AJİNOMOTONUN.

Yabancı üretim bu kadar içimize girmişken siyasi muktedirlerin Ejder Meyveli SMOOTHYİ, Zencefilli SOMONU yemelerine şaşırmamak gerekir. Ne yapsınlar onlarda içimize kadar giren alışkanlık yaptıranlara özen yaratanlara ayak uydurmuşlar.

ÜLKER grubuna ait Çamlıca gazozu, COLA TURKA Sırma su firmaları Japon DYDO DİRİNCO grubunun. Hadi bir kahve içeyim dedin Alkollü içecekler ve tütün mamullerinin tamamına yakını ABD şirketlerinin. Hazır çorba BULYON yemek harçları PUDİNG krem ŞANTİ, çikolatalı sos gibi ürünlerle ünlü bizim mutfakta artık Japon AJİNOMOTONUN. PİZZA Pazarı, CİKLET pazarı zeytinyağı pazarı da ABD firmalarının.

İnek bizim çayır bizim, ineği biz sağıyoruz süt bizim ama sütünü şişeleyip bize satanlar, peynir yapıp bize satanlar hep yabancı. Şimdi artık şarbon taşıyan etler bile ithal oldu. Danalarda dışarıdan hastalıklarıyla gelerek yer edinmeye başladı. Türkiye olmuş açık pazar buna seyirci kalıp ithal eden rantiyeciler de vurgun peşinde vahşi kapitalist sistemin bir parçası olmuşlar. Sofralarımız yabancı şirketlerin kontrolünde artık. Yabancılar etimizi sütümüzü, suyumuzu, unumuzu, yağımızı, tavuğumuzu, yumurtamızı, çayımızı neyimiz varsa bize ambalajlayıp satıyorlar.

Peki, biz bu siyasi muktedirlerimizi niye seçtik? Neden oy verdik? Bütün bu olup bitenleri seyretsinler diye mi! Neden onlara en üst makamları, uçakları, arabaları, paraları ödüyoruz? Bir bardak su içmek istediniz bütün sular NESTLE-COCA COLA-PEPSİ-ve DANONEYE ait. Hayat su DANONENİN, Damla su COCA COLANIN. Erikli NESTLENİN, AQUA ise PEPSİNİN sırma su Japon DYDO DRİNCO grubunun. Evine biraz alışveriş yapayım dedin, balık Norveç, Fas, İspanyadan. Nohut Meksika’dan. Hindistan’dan ABD ve Arjantin den. Sarımsak Çin den, kavun-karpuz ve kuru soğan İran’dan, kuru fasulye ABD Kırgızistan, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır ve Çin’den.

Hastalandın yeni açılan içinde aramaktan yorulup vazgeçeceğin şehir hastanelerine ya da her zaman tedavi olduğun hastaneye gittin. MR cihazı RONTGEN TOMOGRAFİ gibi Tıbbı görüntüleme cihazları Ameliyathane de ki solunum cihazları RADYO TERAPİ sistemleri, işitme cihazları, optik cihazlar, protezler, hep yabancı hep ithal. Adeta ithal cennetine dönmüş Türkiye yabancıya pazar olmuş ve biz dövizle borçlanıp dövizle bu bize ait olanları satın alır olmuşuz. Yabancıların istediği gibi tam bir tüketim toplumu olduk.

Döviz kurlarında en ufak bir artış dahi iç ve dış kan emicilerin ekmeğine yağ sürmektedir. Öğle meydanlarda istediğiniz kadar “Milli” ve “Yerli” olacağız diye söylemlerde bulunun istediğiniz kadar biz bağımsız bir ülkeyiz diye yırtının kendi Milli kaynaklarınız yabancının elinde olduğu müddetçe her şey havada kalır. Yabancılara bağımlı olmamak için mutlaka mill sanayimizi-tarımımızı-endüstrimizi planlayarak üretmemiz ithalat kapılarını kapatmamız ihracat kapılarını açmamız gereklidir. Yoksa bu gidişle bizi alıştırdıkları ve bizde bağımlılık yaratan ataletten kurtulamayız Giderek büyüyen bu alışkanlık bizi bu gün olduğu gibi boğacaktır.

Artık ülkeler savaşla değil, ekonomik olarak üretip sattıkları malları ile ülkeleri ele geçiriyorlar. En kritik sanayi ve Bankaları ele geçiriyorlar. Lafla üfürdükçe mangalda kül bırakmayanlardan ülkenin bu yapısını görüp de seyredenlerden “Milliyetçi” olmuyor. Mili sanayisini kurmayan toplumlar asla özgür olamazlar. Ancak gelişmiş ülkelerin hizmetçisi olurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Selami Mutlu Arşivi