Dilek Özder

Dilek Özder

Mızrabın ucunda yürekler tellerde titredi

Mızrabın ucunda yürekler tellerde titredi

Böyle piyano, gitar, keman, bağlama görünce hemen oturup çalmaya başlayan insanları hayranlıkla izlerim ben. Gıpta ederim en alasından. Hem çalıp, hem de üstüne türküleri ve şarkıları söyleyebiliyorlarsa bir de hayranlığım katlanarak bin kat daha artar bu tarz insanlara.

Aslında, genel olarak yapamadığım ya da yetenek olarak kendimde eksik hissettiğim şeyleri yapabilenleredir bu büyük hayranlığım.

Kendi yeteneklerimle ilgili ise sanırım fazla mütevazi davranmaktayım. Bana ait başarılmış ve normal rutine binmiş yeteneklerimin, benim için zevkli ve bana kolay gelmesinden olacak sanırım, herkes tarafından da kolayca yapılabilir düşüncesindeyim.

Ya sizin sahip olduğunuz yetenekleriniz, size de kolay ve genel gelmiyor mu? Peki...

Bir öğlen molası, aylardan ramazan. Ellerinde en güzelinden (adının mızrap olduğunu sonradan öğreneceğim) bir bağlama ve gülümseyen yüzleriyle odama merhaba diyerek giren arkadaşlarım. Ne hoş bir sürpriz oldu bu benim için. Herkesin bir bir yerini aldığı odada mızrap da arkadaşlarım gibi gülümseyip selam verdi, odadaki yerini alırken bana. Ve öyle bir konuşmaya başladı ki daha sonra mızrabın ucundaki teller de dinleyen bizlerin de yürekleri titredi…

“Şu garip halimden bilen, işveli nazlı
Gönlüm hep seni arıyor, neredesin sen?
Tatlı dillim, güler yüzlüm, ey ceylan gözlüm
Gönlüm hep seni arıyor, neredesin sen, neredesin sen?”

Nasıl da yazmışsın bu kadar içten, bu kadar anlamlı ve bir bu kadar da yürek titreten cinsinden be büyük ustam. Yani sadece bu şarkı için sayfalarca yazılmaz mı? (Neşet ERTAŞ’I saygıyla anıyorum)

Her birimiz bildiğimiz, dilimizin döndüğü kadarıyla tüm türkülere eşlik etmeye çalışırken, içimizde derinlerde bir yerlere dokunan o nağmelerin ve sözlerin peşinde kim bilir nerelere gitmiştik. Mızrabın (bağlamanın) duygularını hissettiği üstadının yüreğini dile getirip konuşturduğu tellerinden, birer birer tüm türküleri bam telinde basılı şekilde çalıp, söylerken, bizler de içimiz coşa coşa kah gülümseyip, kah damla damla süzülen gözyaşlarımızla eşlik ettik her türküye kendimizce en güzelinden…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek Özder Arşivi