ODTÜ’lü öğrenciler İHA’larını yarıştırdı

Dünyanın lider havacılık şirketi Boeing ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üniversite öğrencileri arasında insansız hava araçları (İHA) yarışması düzenledi.

ODTÜ’lü öğrenciler İHA’larını yarıştırdı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dünyanın lider havacılık şirketi Boeing ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üniversite öğrencileri arasında insansız hava araçları (İHA) teknolojilerine ve otonom sistemlere olan ilgiyi artırmak amacıyla dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli İHA yarışması düzenledi. Yarışmanın ikinci yılında Boeing ve ODTÜ, Türk üniversitelerinden dikey iniş kalkış yapabilen (VTOL) İHA tasarlamaları çağrısında bulundu. 30’dan fazla başvuru alındı ve 14 üniversiteden 21 takım 13-14 Ekim tarihlerinde Ankara’daki Şehit Üsteğmen Gürcan Ulucan Havaalanı’nda düzenlenen yarışmaya davet edildi. İlk elemelerden sonra 100’den fazla öğrenciden oluşan 13 takım finalde yarıştı ve 150’nin üzerinde üniversite öğrencisi de etkinliği izledi.

Öğrencilere aktarılan senaryo gereği, takımlardan tasarladıkları dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli İHA’ları kullanarak ormanda kaybolan bir öğrenciyi bulmaları ve ona bir şişe su, gıda ve bir ilk yardım seti ulaştırmaları istendi. Ayrıca yarışmacılardan kayıp öğrencinin kurtarılması için koordinatlarını yer istasyonuna bildirmeleri de istendi. Öğretim görevlilerinden oluşan bir jüri bu görevi başarıyla tamamlayan yarışmacıları teknik kriterler uyarınca değerlendirdi. Kazanan takım ise, Necmettin Erbakan Üniversitesinden Göktürk takımı oldu. Göktürk takımının tasarladığı dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli İHA karbon kompozit bir gövdeye sahip. Uçak dört pervanesi ile dikey kalkış yapıp, burun pervanesini kullanarak kanatları üzerinde ileri uçuşa geçiyor. İleri uçuşta, diğer pervaneler kapatılıyor ve böylece daha az elektrik harcayan verimli bir uçuş gerçekleşmiş oluyor. Uçak kamerası ile tespit ettiği hedefin koordinatlarını da yer istasyonuna iletebiliyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.