Okul Çocuğuna Yumurta ve Süt

Okullar açıldı, milyonlarca öğrenci için yoğun ve yorucu maraton başladı.

Okul Çocuğuna Yumurta ve Süt
Yayınlanma:
Güncelleme:

Uzun yaz tatilinin ardından ders başı yapan öğrencilerin başarısında eğitim kadar sağlıklı beslenmenin de etken olduğunu vurgulayan Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, “Okul çağı, çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal gelişiminin aynı anda hızlandığı bir dönem. Aynı zamanda çocuğun okulda bulunduğu saatlerde ailesinin kontrolü dışında olacağından kötü beslenme alışkanlıklarını edinmeye açık olduğu süreç. Dolayısıyla bu dönemde çocukların doğru şekilde beslenmesi çok önemli. 5-18 yaş arasındaki çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının biz yetişkinlerden daha yüksek olduğu da unutulmamalı” dedi.

KAHVALTIDA NE YEDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Okula giden çocukların derslerde konsantrasyonun düşmemesi için öncelikle mutlaka sabah kahvaltısı yapmaları gerektiğini bildiren Dr. Buyrukçu, “Ancak kahvaltıda çocuğun ne yediği büyük önem taşıyor. Kahvaltıda, kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine neden olan patates kızartması, açma, poğaça, börek, simit gibi yağlı yiyecekler ve kola, gazoz, meyve suyu gibi asit ve şeker içeriği yüksek besinler asla verilmemeli. Bunların yerine süt, yumurta, peynir gibi protein içeriği yüksek besinler verilebilir. Sağlıklı karbonhidrat alabilmek için tam buğday veya çavdar ekmeği; vitamin ve mineral dengesinin sağlanması için salatalık, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir. Tam buğday ekmeği ile yapılmış peynirli tost ve ayran, köy yumurtası ile yapılmış menemen, tam buğday ekmeği, taze sıkılmış meyve suyu, açık çay, peynirli omlet, tuz içeriği düşük zeytin, yeşillikler gibi sağlıklı kahvaltı alternatifleri tercih edilebilir” diye konuştu.

TENEFFÜS BESLENMESİNİ EVDEN KOYUN

Sadece kahvaltıda değil, teneffüs aralarında yediklerinin de çocukların sağlığını direkt etkilediğini kaydeden Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti:

“Çocuklara acıktıklarında teneffüs aralarında tüketmeleri için de beslenme hazırlanması yerinde olur. Acıkan çocuğa meyve suyu, çikolata, kola, gazoz, cips gibi yağ, asit ve şeker içeriği yüksek besinler yerine; vitamin içeriği yüksek muz, incir, kuru kayısı gibi meyveler verilebilir. Ayrıca sağlıklı yağ asitlerini içeren kavrulmamış çiğ badem, çiğ fındık, ceviz gibi kuruyemişler de sağlıklı alternatiflerdir. Öğle yemeğinde fast food, kızartılmış kavrulmuş besinler yerine ise tam buğday ekmeği ile yapılmış ızgara veya haşlama tavuklu sandviç ve ayran, ızgara köfte, kefir ve salata veya tam buğday ekmeği ile yapılmış peynirli domatesli sandviç ve süt gibi sağlıklı öğün alternatifleri tüketilebilir. Sonuç olarak okul çağında beslenme fiziksel ve mental gelişim açısında oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde besin değeri yüksek besinler tüketilmeli, öğün atlanmamalı ve 1,5-2 litre kadar su içilmelidir…”

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.