Eyüp Kara

Eyüp Kara

Onlar can dostumuz

Onlar can dostumuz

Son günlerde yine can dostlarımıza yapılan şiddeti izlemek gerçekten yürekleri yakıyor ve insan olanın vicdanını sızlatıyor.

Önceki gün sosyal medyada yayınlanan bir video beni insan olmaktan utandırdı. Bende evde kedi ve köpek besleyen birisi olarak yürekten yaraladı.

Ben evimdeki kedi ve köpeğe bakmanın yanı sıra kapıya gelen bütün kedi ve köpeklere elimden geldiğinde yemek veren karnını doyurmaya çalışan biriyim. Bu can dostlarımıza sen, ben ve bizler bakmayacaksak, sahip çıkmayacaksak kim çıkacak?

Dinimiz bunu emretmiyor mu bizlere. Onlar Rabbimin yarattığı canlılar değil mi? Bir hadiste, “Yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin” denilmektedir. Ne kadar güzel özetlenmiş MERHAMET kelimesi…

Konya’da önceki gün bir videoda hayvan barınağındaki bir görevli masum köpeklerin kafasına kürekle vurarak öldürüyor ve onları itlaf ediyorlar sonrada. Sizin hiç vicdanınız, sizin hiç merhametiniz yok mu?

Sizler bu köpeklerin kafasına kürekle vururken hiç mi vicdanınız sızlamadı? Hiç mi insanlığınızdan utanmadınız? Böylesi insanlara, insan demeye dilim varmıyor ama siz ne zaman bu kadar merhametsiz ve vahşi oldunuz?

Ardından Ankara Mamak’ta bir vatandaş Mamak Belediyesi Hayvan Barınağında görevlilerin köpekleri öldürdüğünü ve görüntü çekmek istediği için kendisine saldırdıklarını iddia etti. Bunların üzerine söyleyecek söz bulamıyorum.

Dünyadaki en büyük erdem merhametli olmak değil mi? İnsana merhamet etmeyen hayvana merhamet eder mi dostlar. Hayvanlara bu muameleyi layık gören bir insan, başka insanlara zarar vermekten en ufak bir tereddüt etmez buna inanın.

Yahu sizin bu hayvanlarla derdiniz nedir? Neden bu işkenceyi onlara reva görüyorsunuz? Madem barınaklarda bu can dostlarımıza bakmak zorunuza gidiyor o zaman neden orada çalışıyorsunuz?

Evet sokak köpekleri pek çoğumuzun başına bela oluyor. Onlardan kaçmak için yola atlayan, kaçmak isteyen birçok çocuğumuza ya araba çarptı ya da korkunç kazalar geçirerek yaşamdan koparıldılar.

Evet sokak köpekleri başta çocuklar olmak üzere birçok insanın günlük yaşamanı tehdit ediyor. Sürü halinde gezen bu başıboş köpekler çoğu zaman gerçekten büyük zararlar verebiliyor. Hatta hatırlayın 8 yaşındaki bir evladımız sokak köpeğinin ısırması sonrası kuduzdan dolayı hayatını kaybetti.

Belediyeler bu konuda üzerine düşen görevi yapsınlar. Onların işi de kolay değil inanıyorum. Çünkü sokak hayvanlarına rehabilite etmek, onların yiyeceğinden tutun da sağlık harcamaları çok masraflı bunu kabul ediyorum fakat bu işe başka belediyelerden başka kim bakaca?

Evet bir tarafta belediyelere mama satma derdinde olan büyük firmalar, onların gazı ile galeyana gelen ve sokak köpeklerine sahip çıkmak isteyen vatandaşlar, bir yandan bu işe emek, zaman ve para harcamak zorunda kalan belediyeler hiç kolay bir iş değil.

Dediğim gibi bu işe belediyeler el atmak ve vatandaşlarla işbirliği yaparak onlara gerçek bir yuva olabilirler. Bir kez daha diyorum hiçbir insanın başka bir canlının canını almaya hakkı yoktur. Yaşam en doğal ve en kutsal haktır.

Lütfen artık bu işe bir çözüm bulun. Bu işe artık devletimiz mi el atacak, sivil toplum kuruluşları mı el atacak ona karar verin, verin ki masum evlatlarımız hayatlarının baharında yaşamdan kopmasınlar ve anne-babaların daha fazla yüreği yanmasın.

Sağlıklı günler diliyorum….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi