Eyüp Kara

Eyüp Kara

Pandemi tiyatroları vurdu

Pandemi tiyatroları vurdu

Dünyanın başına bela olan Covid-19 salgını hayatımızı gerçekten doksan derece değiştirdi. Evet etkisi azalmış olsa da hala olumsuz etkisini sürdürüyor.

Tabi pandemi ile birlikte hayatımızda çok değişti. Diyeceksiniz ki virüs mü kaldı, pandemi mi kaldı ama bence bu sinsi hastalık hala devam ediyor. Tedbiri elden bıraktığınız anda yeniden yakanıza yapışıyor unutmayın.

Önceki gün internette gezinirken karşıma pandeminin tiyatrolara büyük bir darbe vurduğunu okudum ve gerçekten çok üzüldüm. Ben tahmin ediyordum zaten sinema ve tiyatro sektörü bu dönemde büyük zarar görecek diye hiç istemezdim ama bu zarar büyük oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, pandeminin tiyatro ve sinemada yol açtığı olumsuz etkiyi açıkladı. Bakanlıktan verilen bilgiye göre; Pandemi döneminde 608 özel tiyatrodan 503'ü kapandı, sadece 105’i aktif durumda hizmet veriyor.

Sinema seyircisinde düşüş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Covid-19 salgının sinema ve tiyatro sektörüne etkisiyle ilgili Meclis’te verilen soru önergesine cevap verdi. Ersoy, 2021 yılı itibarıyla, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı 608 özel tiyatrodan sadece 105’inin aktif olarak faaliyet gösterdiğini kaydetti. Buna göre 503 tiyatro faaliyetini durdurdu.

Yani faaliyetini durduran tiyatrolar değil buralarda çalışan başta aktörler olmak üzere binlerce sahne emekçisi işsiz kaldı ve evlerine ekmek götüremedi. Yani sadece tiyatro kapanınca iş bitmiyor, asıl mesele kapandıktan sonra yaşanan süreç.

Bakan Ersoy ayrıca sinema sektörüne toplam 431 projeye 95 milyon 978 bin TL destek sağlandığını aktardı. 2021’de 159 film salonuna 15 milyon 900 bin TL maddi destek verildiğini söyledi. Ersoy, “Tiyatro ve sinema sektörüne toplam 167 milyon 920 bin TL destek sağlanmış oldu” dedi.

Evet devletimiz elinden gelen desteği vermeye çalışmış bu yeterli mi yeterli değil ama hiç yoktan iyidir demek lazım. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde devletler özel tiyatrolara destek vermiyor ve onların kendi ayakları üzerinde durmasını istiyor. Biz yine şanslıyız ki devlet özel tiyatrolara destek veriyor. Ya vermeseydi bugün bu tiyatroların birkaç tanesi ancak kalmıştı.

Pandeminin zarar verdiği bir başka sektörde sinema. Virüs salgını nedeniyle sinema solanları kapandı. Çünkü böylesi kalabalık yerler virüsün çok yayıldığı yerler bunu zaten biliyoruz. Devlet mecburen sinema salonlarında tedbir amaçlı olarak kapanmasına karar verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; 1 Temmuz ve 20 Kasım 2020 tarihlerinde iki kez kapanan sinema salonları, yaklaşık bir yıl aranın ardından 1 Temmuz 2021’de tekrar film gösterimlerine başlamıştı. Aralık 2021’den bu yana da 396 sinema faaliyetine aktif olarak devam ediyor.

Yani düşünün seksenbeş milyonluk ülkede 396 sinema ne kadar az değil mi? Bir ülke sanat ve sanatçıya yeterince destek vermezse bu sinema sayıları giderek azalacaktır bundan kuşkunuz olmasın. Çünkü bizlerin bilet alarak sinemaya gitmeleri halinde bu sektör ayakta kalır onun dışında yaşaması mümkün değil.

Yani tiyatro ve sinema birbirinden ayrılmaz bir ikili. Ülkemizin aydınlık yüzü olan bu iki görsel ve duygusal olarak bizleri başka dünyalara götüren, yeni ufuklar açan bu sektörlere lütfen giderek destek verelim ki onlar yaşasın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi