Polonyalı genç mühendislerden 'Kebapmatik'

Polonya’da 6 mühendisin öğrenci iken okulun yemekhanesinin kapanmasının ardından ürettikleri Kebapmatik adlı buluş, büyük ilgi görüyor.

Polonyalı genç mühendislerden 'Kebapmatik'
Yayınlanma:
Güncelleme:

“Kebapmatik” tüketicilere et döner ve tavuk döner seçeneklerinin yanı sıra acı ve karışık sos imkanı da sunuyor.

2 sene önce Varşova Teknik Üniversitesi Otomobil ve İş Makinaları Fakültesindeki tek yemekhanenin kapanması “Kebapmatik” fikrinin ortaya çıkmasını sağladı. Ders aralarının 20 dakika olması nedeniyle dışarıya yemeğe gidemeyen öğrenciler, bir süre yanlarında getirdikleri sandviçlerle ya da otomattan aldıkları çikolata, bisküvilerle idare etmeye çalıştı. Ancak bu yöntemin doyurmaması, dahası pek de lezzetli olmaması üzerine fakültenin 6 öğrencisi, son yıllarda Polonyalılar arasında giderek artan döner kebap aşkını da dikkate alarak “Kebapmatik” makinası yapmaya karar verdi. Çiçeği burnunda 6 mühendis, henüz öğrenciyken başladıkları projeyi bugün tamamlayarak “Kebapmatik”i fakülte bünyesinde hizmete sundu.

Kullanımı son derece basit olan Kebapmatik’te önce menüden et döner ya da tavuk döner seçeneği seçiliyor, sonrasında acı ya da karışık sosa karar veriliyor. Yemek seçiminden sonra ödeme kartla yapılıyor ve 4 dakikalık bekleme süresi başlıyor. Bu süreçte daha önce bir restoranda özel olarak hazırlanmış döner sandviçler makine içindeki buzdolabı kısmından alınarak fırın kısmına taşınıyor. Ancak bu sandviçler bilinen döner sandviçten biraz farklı hazırlanıyor, çünkü buzdolabında bekleme süresi içerisinde döner sandviçin içindeki salatanın suyunun döner ekmeğini yumuşatmaması gerekiyor. Sandviçi buzdolabından fırın kısmına, oradan da servis kısmına taşıyan robotların sandviçi her seferinde aynı basınçla kavraması gerekiyor. Kebapmatik'te bulunan bir diğer önemli husus ise fırın kısmının mikrodalga fırından farklı çalışması. 

Kebapmatik'i tasarlayanlardan Przemek Szczepaniak, “Bu henüz çok yeni bir proje, patent alma çalışmalarımız halen devam ediyor. Dolayısıyla çok detay vermem mümkün değil” dedi. Szczepaniak, Kebapmatik'in öğrenciler arasında memnuniyetle karşılandığını da söyledi.

Öğle yemeği tercihini Kebapmatik'ten yana kullanan öğrencilerden Agnieszka Kostrzewa, İHA’ya yaptığı açıklamada döner sandviçin tadının gayet güzel olduğunu, bugüne kadar restoranlarda yediklerinden hiçbir farkı olmadığını belirtirken, bir başka öğrenci Stanislaw Janiszewski de okulda bir Kebapmatik'in bulunmasının kendileri için çok büyük bir rahatlık olduğunu ifade etti. Janiszewski, 10 zlotye (yaklaşık 10 Türk lirası) ile çalışan Kebapmatik'in öğrencinin cüzdanına dost olduğunu da söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.